Tidigare utställningar

Tyra Kleen (1874–1951). Konstnär, vagabond, äventyrare

16 juni–23 september 2018

Symbolistiska målningar, dramatiska litografier och färgsprakande illustrationer av dans från Sydostasien  utmärker Tyra Kleens konstnärskap. Hon var  verksam i Rom, Paris, München och Stockholm och för in en kontinental symbolistisk  strömning i den svenska sekelskifteskonsten som tidigare fått stå tillbaka för den starka nationalromantiken. Läs mer

"Skisser till en minnesvård. Gravitational Ripples av Lea Porsager"

5 juni–6 juni 2018

Välkommen till en mindre utställning med konstnären Lea Porsagers skisser, texter, akvareller och modeller till Gravitational Ripples, den minnesvård som uppförs för att hedra de svenskar som miste livet i  flodvågskatastrofen i Sydostasien 2004. Minnesvården är placerad strax intill Thielska Galleriet på Djurgården och invigs i juni 2018. Efter sommaren öppnar minnesvården för allmänheten.

Läs mer

När Japan kom till Värmland. Japonism hos Rackstadkonstnärerna 1880–1920

17 februari–3 juni 2018

Utställningen berättar om den japanska estetikens betydelse för det svenska sekelskiftets konstliv med  fokus på Rackstadgruppen. Runt sjön Racken i Värmland arbetade konstnärer och hantverkare med olika konstarter där influenser från svensk, europeisk och japansk konst korsades. I utställningen visas målningar, träsnitt, keramik, textil och metallarbeten av konstnärer som Gustaf och Maja Fjæstad, Hilma Persson-Hjelm, Bror Lindh och Björn Ahlgrensson tillsammans med japanska träsnitt och föremål som lånats in av Östasiatiska museet och Etnografiska museet.

Läs mer

Nakenakter. Agunbiade-Kolawole, Karlsson Rixon och Zorn

15 juni – 23 september 2018

Aktstudier är en konstnärlig gestaltning av den nakna människokroppen. Motivet är en akt, vilket innebär att modellen utför en handling och intar en pose. Annica Karlsson Rixon återvänder till att arbeta med queergestaltning av kropp och identitet, bortom de konventionella könskategorierna. På Thielska Galleriet visas en helt ny serie fotografiska självporträtt där hen själv agerar tillsammans med kollegan Mario Fjell framför kameran. Läs mer

Elin Elfström & Emanuel Röhss – installationer i parken

9 juni–7 okt 2018

Utställningskollektivet Kamarade har för andra gången bjudits in till Thielska Galleriet för att curera en sommarutställning och fortsätter att utforska parken som utställningsrum.

Årets konstnärer Elin Elfström och Emanuel Röhss refererar båda till populärkultur och använder sig ofta av enkla material men av skilda karaktär och härkomst. För utställningen på Thielska Galleriet har de skapat nya verk som förhåller sig till platsen.

Läs mer

Hela Helga Henschen. Jubileumsutställning

14 oktober 2017–4 februari 2018

Jubileumsutställningen om Helga Henschens konstnärskap har tagits emot med stor entusiasm av såväl publik som press - och intresset tycks bara växa. Privata långivare och institutioner har i dagarna sagt ja till att låna ut sina konstverk ytterligare ett par veckor - en förutsättning för att vi nu kan förlänga utställningsperioden till  4 februari 2018. Vi är glada över att nu kunna ge fler människor möjlighet att möta Helga Henschens färgstarka och mångfacetterade konstnärskap.

Om utställningen

Den retrospektiva utställningen om Helga Henschens konstnärskap (1917–2002) görs i samband med hennes 100- årsjubileum. Helga Henschen arbetade i olika medier och i utställningen ingår målningar, skulpturer, affischer, illustrationer och karikatyrer från 1940-tal till och med 1990-tal. Kraftfulla solgudinnor, beskyddande tjurar och barn med fåglar samsas med frispråkiga tanter och handskrivna budskap om omsorg, gemenskap och politiskt engagemang. Läs mer

Att söka efter något annat. Figuriner av Alexander Tallén

23 november 2017–11 februari 2018

Konstnären Alexander Tallén roas av att låta gamla traditioner krocka mot nya stilar. Med porslinsfiguriner i skimrande färger låter han djupt hantverkskunnande korsas med bilder och frågor från vår egen tid. Hans verk befolkas av stiliga män som var och en har sin egen karaktär, med välfriserade skägg och klädda i kostymer av senaste snitt, i olika färger och mönster.  Läs mer

Minnets kläder. Mode ur Tonie Lewenhaupts samling

17 juni – 1 oktober 2017

För första gången i Stockholm visas nu stylisten och dräkthistorikern Tonie Lewenhaupts samling med haute couture-kläder från hela 1900-talet. I miljön på Thielska Galleriet får de exklusiva dräkterna en speciell inramning. Museet var vid förra sekelskiftet bankiren och konstsamlaren Ernest Thiel privatvilla och här hade familjen ett livligt sällskapsliv med storslagna fester, eftermiddags-bjudningar och cocktails.

I Minnets kläder visas  allt från en pärlbeströdd Charlestonklänning i rosaskimrande siden till bohemiskt svepande caper och en hel sal med originaldräkter signerade Christian Dior, från haute couturens gyllene decennium 1947–57.  Läs mer

Ögonblick / Moments. Skulpturer av Karin Wiberg

1 juni–1 oktober 2017

Karin Wibergs karaktärsfulla skulpturer av människor och djur är uppfyllda av lugn och eftertänksamhet. Under sommaren tar hennes verk  plats i olika delar av Thielska Galleriets park – några skulpturer står väl synliga, andra mer dolda. Tillsammans leder de en vandring som låter besökaren upptäcka lite oväntade platser. Utställningen blir en möjlighet att sakta ner och njuta av stillheten under den gamla eken eller vyn ut mot fruktträden och de solbelysta gränsslänterna.

Läs mer

Mer Edvard Munch på Thielska. Grafiska blad från Norges ambassad i Stockholm

30 juni – 27 augusti 2017

Edvard Munch (1863–1944) hade vid sin död testamenterat mer än
18 000 konstverk till Oslo kommun. Gåvan bildade grundplåt för Munch-muséet i Oslo, men verk placerades också vid de norska ambassaderna runt om i världen i en ambition att stärka landets kulturella identitet. Norges nyinvigda ambassadbyggnad  i Stockholm var först ut i denna satsning när man 1952 tog emot de grafiska blad av Munch som presenteras i denna fokuserade utställning.

Läs mer

Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand, 1895–1920

18 februari – 4 juni 2017

Alf Wallander, vas med tistelmotiv, flitgods, 1895. Foto: A. Brandeker

Slingrande former med inspiration från naturen utmärker konst och hantverk i jugend eller art nouveau-stil, vid sekelskiftet 1900. Keramiken är fylld av fåglar som svävar i luften, krälande skaldjur, fiskar och alger från undervattensvärlden. Träd och växtlighet från skog och mark samsas med insekter, ogräs och blomsterprakt från trädgårdsrabatterna. Motiv från den svenska naturen blandades med inspiration från en japansk bildvärld och från europeiskt konsthantverk.

Läs mer

Minnesvård efter flodvågskatastrofen. Fem förslag

Platsen för den kommande minnesvården för offren i flodvågskatastrofen 2004. Foto: Melker Dahlstrand

13–29 januari 2017

Den 26 december 2004 drabbades Sydostasien av en av världshistoriens största naturkatastrofer. 543 svenskar avled och cirka 1 500 skadades. I samband med 10-årsminnet av flodvågskatastrofen 2004 beslutade regeringen om en minnesvård på Djurgården i Stockholm. Statens fastighetsverk och Statens konstråd utlyste därefter en internationell tävling om utformningen, i samråd med Sveriges Arkitekter.

Bland de som anmälde intresse valde juryn i april ut fem tävlande som fick möjlighet att arbeta fram förslag för en minnesvård. Förslagen ställs ut på Thielska galleriet på Blockhusudden på Djurgården i Stockholm, ett stenkast från den plats där minnesvården kommer att placeras. Vinnaren utses i mars och det färdiga verket ska stå klart 2018.

Ansvariga för gestaltningen är Statens konstråd i samarbete Statens fastighetsverk

Presskontakt: Amelie Lind, Statens konstråd
0739-043234 alind@statenskonstrad.se

Fri entré till utställningen som visas i Bankirens badrum på Thielska Galleriet.

Carl Kylberg – Med färgen bortom ytan

18 juni 2016 – 25 september 2016

Carl Kylberg (1878-1952) kombinerade ett outtröttligt experimenterande med färgernas visuella verkan och ett andligt sökande som ger hans verk ett existentiellt djup. Sedan 1930-talet tillhör han portalfigurerna i den svenska 1900-talskonstens historia. Thielska Galleriets utställning tar fasta på Kylbergs hela produktion, från de tidiga målningarna och skämtteckningar från 1910-talet, via de älskade barnböckerna Kalle, Ulla och Sprätten samt Lejonet Leo, och de expressionistiska 20-talsmålningarna till de välkända klassiska målningarna från 1930- och 40-talen.

Läs mer

The Garden Party – Samtida svensk skulptur

2 juni 2016 – 25 september 2016

I Thielska Galleriets park visas under sommaren skulpturutställningen The Garden Party – samtida svensk skulptur med åtta konstnärer: Ebba Bohlin, Cecilia Edefalk, Charlotte Gyllenhammar, Rami Khoury, Albin Looström Joakim Ojanen, Bella Rune och Elisabeth Westerlund. Flera av verken är nyproducerade och aldrig tidigare visade för publik.

Läs mer

Dödligt vackert – Konstsmycken av Märta Mattsson

12 mars 2016 – 15 maj 2016
Illustration: Johanna Magoria

Illustration: Johanna Magoria

Smyckeskonstnären Märta Mattsson ser skönhet i det som andra kanske tycker är konstigt eller till och med obehagligt. Dragningen till det som först verkar motbjudande har hon omvandlat till en konstnärlig drivkraft – att egentligen inte våga titta, men ändå inte kunna låta bli. Smyckena är del av en helt egen värld där gnistrande stenar, metall och naturmaterial möter skalbaggar, insekter, uppstoppade fåglar och smådjur. Udda och döda föremål får ett nytt liv genom hennes arbete.

Läs mer

Blomma för evigt!

3 oktober 2015 – 14 februari 2016

Pärlhantverk och naturfynd

Beaded flower, anemone, using French technique with Japanese colour-lined seed beads. Made by Natalia Wiedenbeck.

Japanska pärlor från 1900-talets andra hälft. Foto: Edvard Koinberg

Det blommar på Thielska!

Naturen finns tätt inpå knutarna med Djurgårdens skogsbackar, blomsterängar och årstidsväxlingar. Nu öppnar vi dörrarna för blomsterprakt i en ny skepnad med handgjorda blommor av glaspärlor och metalltråd.

Läs mer

Veronica Nygren – Textil konst och radikal design

31 januari 2015 - 31 maj 2015
Veronica Nygren ,Thielska Galleriet.Foto: Peder Lindbom

Veronica Nygren, Thielska Galleriet. Foto: Peder Lindbom

Veronica Nygren (1940–2006) hade förmågan att väva in en hel värld i sin konst. Hon fyllde den med erfarenheter av vardagsliv och politisk medvetenhet, med kunskap om svensk hantverkstradition och globala influenser, i levande dialog med konsthistoria och samtidskonst. Nygren prövade outtröttligt textilens möjligheter. I dag framstår hon som en av förnyarna av textil konst och design i Sverige under efterkrigstiden.

Läs mer

Män vid vatten. Jan Hietala och Eugène Jansson i dialog

13 juni 2015 – 20 september 2015

Män vid vatten

Män som badar är ett motiv som dragit blickarna till sig genom hela konsthistorien. Kroppar i rörelse och i vila, med nakenbadets glidningar mellan sociala och privata situationer ger nya möjligheter att observera den nakna manskroppen. Badhus och spontana naturbad har åtminstone sedan sent 1800-tal lockat konstnärer som skildrat både badets hygieniska effekter, den frigjorda lekfullheten och dess erotiska lockelser.

Läs mer

Ernest Thiels känsla för naturen: jakt, konst och affärer

4 oktober 2014 – 18 januari 2015

Förra sekelskiftets mångbottnade naturvurm är fokus på Thielska Galleriet under hösten och vintern. Landskapsmålningar som Ernest Thiel (1859-1947) införlivade i Galleriets samling, av bland andra Bruno Liljefors (1860-1939), Gustaf Fjaestad (1868-1948), Oskar Bergman (1879-1963) och Herman Norrman (1864-1906) visas tillsammans med fotografier och rörliga bilder där Thiel själv rör sig ute i skog och mark.

Läs mer

Porträtt på Thielska – Familjebilder och sällskapsliv

12 april 2014 – 21 september 2014

Thielska Galleriet byggdes i början av 1900-talet med plats för både en konstsamling och en familj. Nu utforskar vi Galleriets identitet och sätter personen bakom verket i fokus. Porträtten berättar om finansmannen Ernest Thiels intresse för konst, men också om familjens historia och om det sociala livet i huset.

Läs mer

RYSSLAND 1900 - 1913

4 december 2013 – 12 januari 2014

En utställning i samarbete med:

MULTIMEDIA ART MUSEUM, MOSCOW/
MOSCOW HOUSE OF PHOTOGRAPHYMUSEUM
SUNDSVALLS MUSEUM
FOTOMUSEET SUNDVALL
THIELSKA GALLERY, STOCKHOLM

I Juli ringde Olga Sviblova från Moskvas fotohus Moskva till mig. Hon hade i princip blivit beordrad att iscensätta en utställning i Stockholm, redan till december. Det är kort tid i vilken stad som helst och i synnerhet i en huvudstad. Hon bad mig hjälpa henne, söka och se om det gick. Jag och Olga har en samarbetshistoria som går tillbaka till 1999. Jag kan ryska och har gjort många utställningar och projekt i Ryssland, bl.a. utställningen med Emil Heilborns fotografier som 2004 vann pris som Moskvas Fotobiennalens bästa projekt...

Läs mer

Stockholm New — nationalromantik från dubbla sekelskiften: modefotografi möter måleri

5 juni 2013 – 1 september 2013

Det legendariska internationella, mångfaldigt prisbelönta mode-, kultur- och livsstilsmagasinet Stockholm New gavs ut i tolv nummer under åren 1993-2002. Nu har det bästa materialet samlats i en stor (496 sidor inbunden) coffee table-bok, tillsammans med en än större mängd nytt material av samtida svenska och internationella modefotografer, konstnärer och andra kreatörer. Boken lanseras 4 juni på Thielska Galleriet som under sommaren visar delar av det fotografiska materialet i utställningen Stockholm New — nationalromantik från dubbla sekelskiften: modefotografi möter måleri. Boken fungerar även som ”utbyggd katalog” för utställningen.

Läs mer

Vardagsrummet mot matsalen. Foto: Maria Fällström

Den permanenta samlingen

Hösten 2013 gjordes en nyhängning av Thielska Galleriets samling under ledning av Olle Granath, tidigare överintendent för Moderna Museet och Nationalmuseum.

Se Edvard Munch, Carl Larsson, Eugène Jansson och många andra skandinaviska konstnärer från sekelskiftet 1900 i museets unika miljö. Inget museum förmår ge en sådan förtätad bild av det förrförra seklets skandinaviska konst som Thielska Galleriet. Konsten och byggnaden sekunderar varandra på ett sätt som saknar motsvarighet, inte bara i Sverige, utan i hela Europa.