Aktuella utställningar

Nästan där. Maria Friberg

16 september 2023 – 3 mars 2024 

Thielska Galleriet har bjudit in konstnären Maria Friberg för att skapa en dialog mellan hennes konstnärskap och museets samlingar. Samarbetet är en del i en större satsning på att belysa Thielska i ett samtida ljus. Friberg har fritt fått välja verk ur makarna Thiels konstsamling från förra sekelskiftet som hon speglar i ett urval av sina egna fotografiska verk och videor.

Nästan där pekar på det glapp som råder mellan nu och då. Så mycket är annorlunda, men också sig likt. Vi tycker oss förstå historien och ändå förstår vi den inte. Därför blir Maria Fribergs interagerande med samlingen en fråga om turtagning: hennes konst erbjuder nya perspektiv på galleriets konstverk, men ger också en fördjupad bild av olika teman i hennes eget konstnärskap.

Maria Friberg är ett självklart val för Thielska Galleriet. I en samling dominerad av manliga konstnärer och porträtt av män är det viktigt att, som Friberg, vända blicken. I hennes konst intar män ofta traditionellt kvinnliga poser; de är passiva, sårbara, vilsna och vackra att se på. Motsatsförhållandet mellan manligt och kvinnligt ifrågasätts.

Läs mer

Ta vid. Andreas Eriksson och Edvard Munch

6 maj–1 oktober 2023

Ta vid är en duoutställning med grafiska verk av Andreas Eriksson (f. 1975) och Edvard Munch (1863–1944). Munch var en viktig konstnär för Signe Maria och Ernest Thiel och i deras konstsamling finns bland annat en serie med 95 grafiska blad av den norske konstnären. Det är mycket roligt att nu få lyfta fram ett större urval av dessa i dialog med Andreas Erikssons verk. Eriksson är en välkänd samtidskonstnär som har representerat Sverige på Venedigbiennalen (2011) och ställt ut separat på bland annat Bonniers konsthall, Akvarellmuseet på Tjörn och Skissernas museum i Lund. Han är kanske mest känd som målare men har även arbetat med grafik sedan tonåren.

Utställningen belyser de båda konstnärernas distinkta stilar men visar samtidigt hur de tillsammans lockar fram något förut okänt i varandras verk. Genom att sätta samman Eriksson och Munch på ett fritt sätt luckras idén om en linjär konsthistoria upp. Bilderna lösgörs ur de sammanhang vi är vana vid. När deras verk från olika tider hänger nära varandra, upprättas en relation åt båda håll.

Läs mer