Aktuella utställningar

Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand, 1895–1920

18 februari – 4 juni 2017

Vernissage lördag 18 februari kl 12–17

Invigning kl 14 av Kerstin Wickman, professor i design- och konsthantverkshistoria
Markus Dimdal och Gunnar Kaj medverkar

Alla är välkomna – ordinarie museientré gäller.

Om utställningen

Slingrande former med inspiration från naturen utmärker konst och hantverk i jugend eller art nouveau-stil, vid sekelskiftet 1900. Keramiken är fylld av fåglar som svävar i luften, krälande skaldjur, fiskar och alger från undervattensvärlden. Träd och växtlighet från skog och mark samsas med insekter, ogräs och blomsterprakt från trädgårdsrabatterna. Motiv från den svenska naturen blandades med inspiration från en japansk bildvärld och från europeiskt konsthantverk.

Läs mer

David Edström. En återupptäckt skulptör

27 oktober 2016 – 26 februari 2017

Missa inte! Torsdag 9 februari kl 18
Ett samtal om ett passionerat konstnärspar vid förra sekelskiftet: Skulptören David Edström och Karin Ek.
Medverkande: Sophie Allgårdh, utställningens curator, Anne Brügge, författare till Karin Ek. Med kinden mot gråberget och premiärdansören Niklas Ek, som läser dikter av sin farmor.

Utställningen
Thielska Galleriet riktar i en mindre utställning i Söderbergrummet ljuset på David Edström, född i Vetlanda 1873 och död i Hollywood 1938. Vid sidan av Carl Milles och Carl Eldh var Edström en av de tongivande skulptörerna vid förra sekelskiftet.

Skulptören David Ek och den gifta poeten Karin Ek var ett hemligt kärlekspar omkring 1915. I sitt skapande utövade de en stark och betydelsefull påverkan på varandra.

Läs mer