Tidigare utställningar

Carl Johan De Geer – Den stora missuppfattningen

16 oktober 2021 — 20 mars 2022

Carl Johan De Geer började producera stormönstrade fantasifullt expressiva textiltryck i starka och kontrastrika färgkombin­ationer i början av 1960-talet. Det var en revolt mot tidens brunmurrigt diskreta ideal och uppväxtens estetiska värderingar. Med form och färg ville han påverka hela samhället.

”Det hör ihop med en idé vi hade då: att det gick att skapa en ny och bättre värld utan krig med hjälp av mönster, starka färger och musik. En missuppfattning.”

Sedan debuten i början av 1960-talet har Carl Johan De Geer (f. 1938) varit en framträdande gestalt i det svenska kulturlivet. Nyskapande, provocerande och lysande mångkunnig har han verkat som bildkonstnär, formgivare, filmare, fotograf, scenograf och författare. Det var dock textilformgivare som han från början hade tänkt bli.

Den stora missuppfattningen presenterar Carl Johan De Geers textila arbeten. Tyger, mönsterskisser, provtryck, installationer och fotografier från tidigt 60-tal till början av 2000-talet visas tillsammans med flera filmer där konstnären berättar om sin inspiration och produktion.

Utställningen är producerad av Bildmuseet, Umeå universitet, i samarbete med konstnären och Thielska Galleriet. Den har tidigare visats på Bildmuseet 12 april – 15 september 2019  samt på Kulturen i Lund 4 april – 30 augusti 2020.

Publicerade artiklar om utställningen

Digitala minivisningar

Hör museichef Åsa Cavalli-Björkman och curator Brita Täljedal inviga utställningen digitalt i länken nedan.

Carl Johan De Geer, Gult rum, 1991. Foto: Thielska Galleriet
Carl Johan De Geer, Monster, foto: Thielska Galleriet
Carl Johan De Geer, Boberg. Foto: Thielska Galleriet
Carl Johan De Geer. Foto: Thielska Galleriet
Carl Johan De Geer, Rendez-vous. Foto: Thielska Galleriet
Installationsbild "Carl Johan De Geer / Den stora missuppfattningen", Bildmuseet 2019. © Carl-Johan De Geer. Foto: Mikael Lundgren