Kommande utställningar

Carl Johan de Geer

Den stora missuppfattningen

16 oktober 2021 — 6 mars 2022

Carl Johan De Geer började producera stormönstrade fantasifullt expressiva tryck i starka och kontrastrika färgkombin­ationer i början av 60-talet. Det var en revolt mot tidens brunmurrigt diskreta ideal och uppväxtens estetiska värderingar. Med form och färg ville han påverka hela samhället.

”Det hör ihop med en idé vi hade då: att det gick att skapa en ny och bättre värld utan krig med hjälp av mönster, starka färger och musik. En missuppfattning.”

Sedan debuten i början av 1960-talet har Carl Johan De Geer (f. 1938) varit en framträdande gestalt i det svenska kulturlivet. Nyskapande, provocerande och lysande mångkunnig har han verkat som bildkonstnär, formgivare, filmare, fotograf, scenograf och författare. Han visste dock redan från början att han ville bli textilformgivare.

Utställningen presenterar hans textila arbeten. Tyger och mönsterskisser visas tillsammans med fotografier från samma tidsperiod. Här visas också filmer där Carl Johan De Geer berättar om sin inspiration och produktion.

Utställningen är producerad av Bildmuseet, Umeå universitet. Curator: Brita Täljedal, Bildmuseet. Utställningen har tidigare visats på Kulturen i Lund 4 april, 2020 – 30 augusti 2020.