Thielska Galleriets Vänner

Thielska Galleriets Vänner är en exklusiv liten vänförening, som bildades 1978. Föreningens syfte är att stödja Thielska Galleriet. Som medlem gör du en viktig insats för ett av Nordens förnämligaste konstmuseer. Du får också fri entré till Galleriet, inbjudan till föreläsningar med rabatterat pris, två årliga festligheter samt rabatt på kataloger.

Medlemsavgift

350 kr för enskild medlem.
500 kr för par.
7.000 kr för ständigt medlemskap.

Du blir medlem genom att sätta in medlemsavgiften på:
Plusgiro nr 430 23 00-1 (Thielska Galleriets Vänner).

För mer information:
Kontakta sekreterare Ulla Lundgren på vanforening@thielska-galleriet.se


Program

Senaste vänbrevet

Vänner !

Magdalena Ribbing, Vänföreningens mycket avhållna och populära ordförande, har avlidit efter en tragisk olycka i hemmet. Vi sörjer henne djupt och sänder vårt varmaste deltagande till Magdalenas familj. Vi minns med glädje hennes stora entusiasm för allt som rörde Thielska Galleriet.

Till våren planeras – på Magdalenas initiativ – några söndagsföredrag där Thielska Galleriets Vänner och besökare får tillfälle att lära känna Ernest Thiels vänner. Vi planerar börja med konstnären Carl Larsson som är rikligt representerad i Galleriet. Mer härom i kommande vänbrev.

Magdalena planerade ytterligare ett framträdande i höst för Vänföreningen men nu avslutas året med Julmarknaden den  9 – 10 december.  Även detta var ett evenemang där Magdalena engagerade sig livligt.

I samband med den nya utställningen om Helga Henschen  kommer Vänföreningens medlemmar att inbjudas till Tensta konsthall lördagen den
2 december för att se Helga Henschens verk där. Detta görs i samarbete med Thielska Galleriet och utskick, endast per mail, inför detta kommer inom kort.

Vänföreningen är även välkommen till vernissagen på Thielska Galleriet den
14 oktober kl 12-17.

Ladda senaste vänbrevet här

Vaenbrev okt 2017


Konst- och kulturresa till Florens

med Konstnärernas Vänner och Thielska Galleriets Vänner 21–26 mars 2018

Följ med på en unik konst- och kulturresa till Florens med konsthistorikern Louise Lyberg. Under några intensiva dagar guidar Louise tillsammans med svenska Catherine Wallerman Huhn – auktoriserad guide och Toscanaspecialist sedan många år – Florens främsta sevärdheter. Vi besöker bl.a. Uffizierna, Galleria Palatina och de kungliga våningarna i Palazzo Pitti, Medecipalatset med Benozzo Gozzolis kapell, San Lorenzokyrkan samt la Capella dei Principe med Michelangelos Nya Sakristia. Vi gör även en heldagsutflykt till San Gimignano och Siena samt besöker en vingård, där vi provsmakar och äter lunch. En kväll kommer vi att uppleva en förnämlig konsert. En eftermiddag besöker vi Villa Monterioli från 1400/1500-talet, 25 min söder om Florens, för olivoljeprovning.
Det finns gott om tid för umgänge och för att utforska Florens på egen hand under dagarna. Louise Nordenfelt från styrelsen i Konstnärernas Vänner är också med under hela resan.

Ladda ner PDF med fullständig information:

Florens 2018


Återinvigning av konstsamlingen efter Munchutställningen 2013

Olle Granath, förre överintendenten för Statens Konstmuseer, återinvigde Thiels hem och konstsamling den 26 oktober 2013. Ladda ner hans invigningstal som PDF. Olle Granath invaldes som ledamot i Thielska Galleriets styrelse våren 2013.
Olle Granath – Återinvigning 2013


Ulf Linde

ulf_linde
Vi bifogar här några länkar om Ulf Linde, Thielska Galleriets förre intendent (1977–1996) samt grundare av Thielska Galleriets Vänförening tillsammans med bokförläggaren Gerard Bonnier.

hd.se/kultur/2013/10/15/ulf-linde-1929-2013/
svd.se/kultur/ulf-linde-har-avlidit
aftonbladet.se/kultur/article
svd.se/nyheter/inrikes/ulf-linde-dod
dn.se/kultur-noje/ulf-linde-avliden/
kunstkritikk.se/artikler/ulf-linde-in-memoriam
expressen.se/kultur/tack-vare-essan/
dn.se/kultur-noje/legenden-om-ulf-linde
(DN-artikeln måste man vara prenumerant för att kunna läsa.)

Ulf Linde på Thielska

Här finns en PDF med titeln "Nyförvärv och restaureringar av Thielska Galleriet under Ulf Lindes tid som intendent", 1977 till 1996 (ca 3 MB).

Därefter, under Nina Öhmans tid som intendent 1996–2012, fortsatte försköningen av galleriet bland annat med stöd från Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Gerard Bonnier med familj.

Vänföreningen har sedan dess bildande 1978 berikat Ernest Thiels egen samling med ett femtiotal konstverk (och mycket annat därtill). Med berikat menas här att man i nära samarbete med intendenten sett till att verk som Thiel själv var mån om att förvärva, nu införlivats i samlingen.

Föreningen har även medverkat till att verk donerats för att belysa samlingens historiska betydelse – till exempel Richard Berghs arkiv och kvarlåtenskap.

Andra, utanför Vänföreningen stående, donatorer har också sett till att Thiels "monument över vänskap" fortfarande lever.