Thielska Galleriets Vänner

Vänföreningen

Thielska Galleriets Vänner är en hängiven liten vänförening, som bildades 1978. Föreningens syfte är att stödja Thielska Galleriet. Som medlem gör du en viktig insats för ett av Nordens förnämligaste konstmuseer. Du får också fri entré till Galleriet, inbjudan till föreläsningar med rabatterat pris, två årliga festligheter samt 10 % rabatt i butiken och organiserade besök på andra museer och utställningar.

Medlemsavgift

350 kr för enskild medlem.
500 kr för par.
7.000 kr för ständigt medlemskap.

Du blir medlem genom att sätta in medlemsavgiften på:
Plusgiro nr 430 23 00-1 (Thielska Galleriets Vänner).
Det går också bra att betala medlemsavgiften till Vänföreningen med SWISH till 123 264 3732 .
Glöm ej att uppge namn och adress.

Styrelsen består av:
Lars Söderberg, ordförande, Christina Bonde, Richard Fors, Johan Lundgren, Kristina Söderberg, Åsa Cavalli-Björkman, museichef och Ulla Lundgren, kassaförvaltare.

För mer information:
Kontakta oss på vanforening@thielskagalleriet.se


Program

Tisdagen den 3 oktober klockan 14 visar Nina Öhman oss Bonniers Porträttsamling på Nedre Manilla, Djurgårdsvägen 232. Ta Buss 67. Förhandsanmälan till ulla.lundgren@telia.com senast 28/9. Max 25 personer. Kostnad 150 kr. Kan betalas med Swish 123 264 3732 eller PG 430 23 00 – 1. Detta besök kan glädja många som inte varit med på tidigare visningar.

Onsdagen den 25 oktober klockan 18–19 är ni varmt välkomna till Thielska till ett samtal om Ulf Linde, författare, konstkritiker och intendent på Thielska Galleriet 1977-97.
För första gången samlas ett urval av Ulf Lindes texter i engelsk översättning ”Essays from a Lifetime in the Arts”. Översättare och redaktörer är Kerstin Lind Bonnier och Peter Gallassi ( Verlag Walther und Franz König, Köln ). Bokens kortare artiklar och längre essäer är till stor del hämtade ur Efter Hand 1985, Svar 1999, Jazz 2004, och Sammelsurium 2011.
Möt Kerstin Lind Bonnier och Olle Granath i ett samtal i Salongen om Ulf Linde, kritiker, författare, utställningsmakare, renoveringsarbetare, lärare och akademiledamot. Obs, programmet är på svenska.
Moderator är Sophie Allgårdh, intendent på Thielska Galleriet.
Jazzmusikern Mattias Algotsson medverkar på piano.
Café Monika Ahlberg håller öppet till klockan 18 denna kväll.

Biljetter kommer inom kort att läggas upp på hemsidan. Anmälan sker per e-post till ulla.lundgren@telia.com eller till sophie.allgardh@thielskagalleriet.se. Kvällen arrangeras av Thielska Galleriets Vänner i samarbete med Thielska Galleriet.

Onsdagen den 8 november klockan 14 inbjuds Vänföreningen till Prins Eugens Waldemarsudde på privat visning av den stora utställningen om Ernst Josephson -Poesi i bild. Max 25 pers.
Anmälan till Ulla Lundgren senast 20 oktober. Kostnad för programmet är entréavgift + visning 250 kr per person. Betalning sker med swish 123 264 3732 eller PG 430 23 00-1. Ange tydligt namn vid anmälan till alla evenemang.

Se också den nya separatutställningen på Museet, ”Ta vid”, ett möte mellan Edvard Munch (1863-1944) och Andreas Eriksson (född 1975). Utställningen pågår fram till den 1 oktober.

Mer info i nedanstående Vänbrev:

Vänbrev september 2023

OBS!

Tyvärr får föreningen en del mail i retur vid våra utskick. Om ni inte fått det senaste Vänbrevet, sänt per e-post den 3 september 2023 vore vi tacksamma för att få ett mail från er så att vi kan kontrollera att vi har rätt adress i vår matrikel. Med vänlig hälsning ulla.lundgren@telia.com


En ny antologi: Thielska Galleriet: Konsten - huset – tiden, har utkommit och säljs nu i museets butik.

Thielska Galleriet har nyligen genom en donation, av Thielska Galleriets Vänner och en amerikansk konstsamlare, blivit ägare till en av de första skisserna till ”Riddaren och Jungfrun” av Richard Bergh, se galleriets hemsida. Konstverket finns nu att se på plats där det hänger bredvid vår stora målning ”Riddaren och Jungfrun” i salen på Thielska. En speciell vänkväll med presentation av verket kommer att hållas.

Visningar och besök på Vår Gård med inriktning på Axel Törnemans konstnärsskap kommer vi att annonsera då det kan bli möjligt.


Tack till alla givare!

Vänföreningen för Thielska Galleriet tog under hösten 2017 initiativ till en insamling som syftar till att hjälpa till med att förbättra Galleriets cafélokaler där Monika Ahlberg bedriver sin verksamhet.

Många av besökarna och framför allt museets vänner har genom sina gåvor gjort insamlingen till en succé. Totalt har insamlingen givit ett tillskott på 166 950 kr. För en del av dessa pengar har vi nu genomfört ett ansiktslyft för caféet.

Vi i styrelsen vill rikta ett stort TACK till alla som hjälpt oss och bidragit med gåvor och tid, och samtidigt önska er fortsatt fantastisk sommar.

Det fullständiga tackbrevet inklusive bilder kan laddas ner som PDF här. TACK


Ulf Linde


Vi bifogar här några länkar om Ulf Linde, Thielska Galleriets förre intendent (1977–1996) samt grundare av Thielska Galleriets Vänförening tillsammans med bokförläggaren Gerard Bonnier.

hd.se/kultur/2013/10/15/ulf-linde-1929-2013/
svd.se/kultur/ulf-linde-har-avlidit
aftonbladet.se/kultur/article
svd.se/nyheter/inrikes/ulf-linde-dod
dn.se/kultur-noje/ulf-linde-avliden/
kunstkritikk.se/artikler/ulf-linde-in-memoriam
expressen.se/kultur/tack-vare-essan/
dn.se/kultur-noje/legenden-om-ulf-linde
(DN-artikeln måste man vara prenumerant för att kunna läsa.)

Ulf Linde på Thielska

Här finns en PDF med titeln "Nyförvärv och restaureringar av Thielska Galleriet under Ulf Lindes tid som intendent", 1977 till 1996 (ca 3 MB).

Därefter, under Nina Öhmans tid som intendent 1996–2012, fortsatte försköningen av galleriet bland annat med stöd från Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Gerard Bonnier med familj.

Vänföreningen har sedan dess bildande 1978 berikat Ernest Thiels egen samling med ett femtiotal konstverk (och mycket annat därtill). Med berikat menas här att man i nära samarbete med intendenten sett till att verk som Thiel själv var mån om att förvärva, nu införlivats i samlingen.

Föreningen har även medverkat till att verk donerats för att belysa samlingens historiska betydelse – till exempel Richard Berghs arkiv och kvarlåtenskap.

Andra, utanför Vänföreningen stående, donatorer har också sett till att Thiels "monument över vänskap" fortfarande lever.