Thielska Galleriets Vänner

Insamling till förmån för museets café!

Thielska Galleriets Vänförening har tagit initiativet till en insamling för att förbättra Thielskas café, som idag behöver  ny inredning som passar med museets vackra miljöer. För att lyckas önskar vi er hjälp för att göra det möjligt.

Insamlingen sker i crowdfunding-verktyget KICKSTARTER .
 Gå in via länken så hittar ni fram:

https://www.kickstarter.com/projects/597801357/thielska-galleriets-cafe-0

Det går även bra att använda Vänföreningens PlusGiro 430 23 00-1 eller SWISH 1232643732 (vänligen ange mailadress vid betalning via PlusGiro eller SWISH).

Insamlingens mål är 50 000 kr.
Vårt första mål med insamlingen är 50 000 kr, men vi hoppas att nå mycket högre och kan då göra än mer för museets café! Främst vill vi bygga en ny och välkomnande serverings- och kassadel i caféet.
Upprustningen av caféet kommer att ge ett behövligt ansiktslyft, samt en anpassning till gästernas och personalens bekvämlighet och trevnad.

Som tack för ert bidrag får ni alltifrån ett diplom,
 gratis kaffe för två, till en privat 
visning för upp till 
50 personer inklusive mingelmat. 

Mer information om de
 olika gåvo-nivåerna finner ni i kassan i caféet eller i museets kassa.

Alla bidrag är mycket välkomna! Tack på förhand.

Insamlingen avslutas den 17 juni 2018!

Ovanstående text finns också som PDF-affisch här: Affisch A3_final_ny

 


Vänföreningen

Thielska Galleriets Vänner är en hängiven liten vänförening, som bildades 1978. Föreningens syfte är att stödja Thielska Galleriet. Som medlem gör du en viktig insats för ett av Nordens förnämligaste konstmuseer. Du får också fri entré till Galleriet, inbjudan till föreläsningar med rabatterat pris, två årliga festligheter samt rabatt på kataloger.

Medlemsavgift

350 kr för enskild medlem.
500 kr för par.
7.000 kr för ständigt medlemskap.

Du blir medlem genom att sätta in medlemsavgiften på:
Plusgiro nr 430 23 00-1 (Thielska Galleriets Vänner).

För mer information:
Kontakta oss på vanforening@thielska-galleriet.se.


Program

Årsmöte och 40-årsjubileum

Vårt årsmöte, torsdagen den 14 juni 2018 är speciellt. Thielska Galleriets Vänner välkomnar sina medlemmar till sitt 40-årsjubileum!

Kvällen börjar kl 18.30 med en i caféet härligt uppdukad pique-nique. Pris 250 kr/pers som betalas in före 10 juni på Vännernas  plusgiro 4302300-1 eller via Swish 1232643732.
Vänföreningens medlemmar bjuds denna kväll på ett glasmousserande vin till buffén.

Därefter är det årsmöte kl 20, följt av en sommarkonsert med Bolinkvartetten och det populära konstlotteriet.

Intendenten Patrik Steorn presenterar därefter sommarens utställning med verk av konstnären Tyra Kleen som har vernissage 16 juni.

Liljevalchs Konsthall har en stor utställning med Lars Lerin just öppnat. Den populäre chefen för Konsthallen, Mårten Castenfors, har utlovat Vänföreningen en privat visning av utställningen onsdagen den 15 augusti klockan 17.30. Anmälan kan göras per mail till ulla.lundgren@telia.com

Mer info i senaste vänbreven nedan.

Ladda senaste vänbreven här:

Vaenbrev maj 2018

Vänbrev juni 18


Återinvigning av konstsamlingen efter Munchutställningen 2013

Olle Granath, förre överintendenten för Statens Konstmuseer, återinvigde Thiels hem och konstsamling den 26 oktober 2013. Ladda ner hans invigningstal som PDF. Olle Granath invaldes som ledamot i Thielska Galleriets styrelse våren 2013.
Olle Granath – Återinvigning 2013


Ulf Linde

ulf_linde
Vi bifogar här några länkar om Ulf Linde, Thielska Galleriets förre intendent (1977–1996) samt grundare av Thielska Galleriets Vänförening tillsammans med bokförläggaren Gerard Bonnier.

hd.se/kultur/2013/10/15/ulf-linde-1929-2013/
svd.se/kultur/ulf-linde-har-avlidit
aftonbladet.se/kultur/article
svd.se/nyheter/inrikes/ulf-linde-dod
dn.se/kultur-noje/ulf-linde-avliden/
kunstkritikk.se/artikler/ulf-linde-in-memoriam
expressen.se/kultur/tack-vare-essan/
dn.se/kultur-noje/legenden-om-ulf-linde
(DN-artikeln måste man vara prenumerant för att kunna läsa.)

Ulf Linde på Thielska

Här finns en PDF med titeln "Nyförvärv och restaureringar av Thielska Galleriet under Ulf Lindes tid som intendent", 1977 till 1996 (ca 3 MB).

Därefter, under Nina Öhmans tid som intendent 1996–2012, fortsatte försköningen av galleriet bland annat med stöd från Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Gerard Bonnier med familj.

Vänföreningen har sedan dess bildande 1978 berikat Ernest Thiels egen samling med ett femtiotal konstverk (och mycket annat därtill). Med berikat menas här att man i nära samarbete med intendenten sett till att verk som Thiel själv var mån om att förvärva, nu införlivats i samlingen.

Föreningen har även medverkat till att verk donerats för att belysa samlingens historiska betydelse – till exempel Richard Berghs arkiv och kvarlåtenskap.

Andra, utanför Vänföreningen stående, donatorer har också sett till att Thiels "monument över vänskap" fortfarande lever.