Thielska Galleriets Vänner

Vänföreningen

Thielska Galleriets Vänner är en hängiven liten vänförening, som bildades 1978. Föreningens syfte är att stödja Thielska Galleriet. Som medlem gör du en viktig insats för ett av Nordens förnämligaste konstmuseer. Du får också fri entré till Galleriet, inbjudan till föreläsningar med rabatterat pris, två årliga festligheter samt rabatt på kataloger och organiserade besök på andra museer och utställningar.

Medlemsavgift

350 kr för enskild medlem.
500 kr för par.
7.000 kr för ständigt medlemskap.

Du blir medlem genom att sätta in medlemsavgiften på:
Plusgiro nr 430 23 00-1 (Thielska Galleriets Vänner).
Det går också bra att betala medlemsavgiften till Vänföreningen med SWISH till 123 264 3732 .
Glöm ej att uppge namn och adress.

Styrelsen består av:
Lars Söderberg, ordförande, Christina Bonde, Richard Fors, Johan Lundgren, Åsa Cavalli-Björkman, museichef och Ulla Lundgren, kassaförvaltare.

För mer information:
Kontakta oss på vanforening@thielskagalleriet.se


Program

Lördag 16 oktober
Vernissage för museets nya utställning med konstnären Carl Johan De Geer - Den stora missuppfattningen. Utställningen pågår 16 oktober – 20 mars 2022.

Onsdag 27 oktober
Vänföreningens Årsmöte 2021.
Kl 18.00 Buffé i Monika Ahlbergs café. Kostnad 295 kr/person. Vänföreningen bjuder på ett glas mousserande vin.
Kl 19.30 Årsmöte i stora salarna följs av att intendenten håller en kort presentation av den nya utställningen med Carl Johan De Geer med vernissage den 16 oktober på museet.
Kvällen avslutas med konsert av Bolin-kvartetten och populärt konstlotteri.

Se mera detaljer i senaste vänbrevet: Vänbrev oktober 2021 

En ny antologi: Thielska Galleriet: Konsten - huset – tiden, har utkommit och säljs nu i museets butik.

Thielska Galleriet har nyligen genom en donation, av Thielska Galleriets Vänner och en amerikansk konstsamlare, blivit ägare till en av de första skisserna till ”Riddaren och Jungfrun” av Richard Bergh, se galleriets hemsida. Konstverket finns nu att se på plats där det hänger bredvid vår stora målning ”Riddaren och Jungfrun” i salen på Thielska. En speciell vänkväll med presentation av verket kommer att hållas.

Visningar och besök på Vår Gård med inriktning på Axel Törnemans konstnärsskap kommer vi att annonsera då det kan bli möjligt.

Förra Vänbrevet (september 2021) finns här.


Tack till alla givare!

Vänföreningen för Thielska Galleriet tog under hösten 2017 initiativ till en insamling som syftar till att hjälpa till med att förbättra Galleriets cafélokaler där Monika Ahlberg bedriver sin verksamhet.

Många av besökarna och framför allt museets vänner har genom sina gåvor gjort insamlingen till en succé. Totalt har insamlingen givit ett tillskott på 166 950 kr. För en del av dessa pengar har vi nu genomfört ett ansiktslyft för caféet.

Vi i styrelsen vill rikta ett stort TACK till alla som hjälpt oss och bidragit med gåvor och tid, och samtidigt önska er fortsatt fantastisk sommar.

Det fullständiga tackbrevet inklusive bilder kan laddas ner som PDF här. TACK


Ulf Linde


Vi bifogar här några länkar om Ulf Linde, Thielska Galleriets förre intendent (1977–1996) samt grundare av Thielska Galleriets Vänförening tillsammans med bokförläggaren Gerard Bonnier.

 

hd.se/kultur/2013/10/15/ulf-linde-1929-2013/
svd.se/kultur/ulf-linde-har-avlidit
aftonbladet.se/kultur/article
svd.se/nyheter/inrikes/ulf-linde-dod
dn.se/kultur-noje/ulf-linde-avliden/
kunstkritikk.se/artikler/ulf-linde-in-memoriam
expressen.se/kultur/tack-vare-essan/
dn.se/kultur-noje/legenden-om-ulf-linde
(DN-artikeln måste man vara prenumerant för att kunna läsa.)

Ulf Linde på Thielska

Här finns en PDF med titeln "Nyförvärv och restaureringar av Thielska Galleriet under Ulf Lindes tid som intendent", 1977 till 1996 (ca 3 MB).

Därefter, under Nina Öhmans tid som intendent 1996–2012, fortsatte försköningen av galleriet bland annat med stöd från Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Gerard Bonnier med familj.

Vänföreningen har sedan dess bildande 1978 berikat Ernest Thiels egen samling med ett femtiotal konstverk (och mycket annat därtill). Med berikat menas här att man i nära samarbete med intendenten sett till att verk som Thiel själv var mån om att förvärva, nu införlivats i samlingen.

Föreningen har även medverkat till att verk donerats för att belysa samlingens historiska betydelse – till exempel Richard Berghs arkiv och kvarlåtenskap.

Andra, utanför Vänföreningen stående, donatorer har också sett till att Thiels "monument över vänskap" fortfarande lever.