Thielska Galleriets Vänner

Thielska Galleriets Vänner är en exklusiv liten vänförening, som bildades 1978. Föreningens syfte är att stödja Thielska Galleriet. Som medlem gör du en viktig insats för ett av Nordens förnämligaste konstmuseer. Du får också fri entré till Galleriet, inbjudan till föreläsningar med rabatterat pris, två årliga festligheter samt rabatt på kataloger.

Medlemsavgift

350 kr för enskild medlem.
500 kr för par.
7.000 kr för ständigt medlemskap.

Du blir medlem genom att sätta in medlemsavgiften på:
Plusgiro nr 430 23 00-1 (Thielska Galleriets Vänner).

För mer information:
Kontakta sekreterare Ulla Lundgren på vanforening@thielska-galleriet.se


Program

Senaste vänbrevet

Vaenbrev juli 2017


Catwalk på Thielska. Temadag om couture, mode och stil

Varmt välkommen till en temadag om couture, mode och stil som avslutas med en fartfylld catwalk med historiska plagg i Salongen. Du som är modeintresserad – visa gärna upp dig i couture och i plagg som berättar om en tidsanda, om en kollektion och/eller en designer. Eller kom precis som du är!


Kl 12.00–13.45 "Plaggen från insidan". 
Bankirens badrum
Träffa modedirektriserna Ulla Lundgren och Gunilla Nordenskjöld från Märthaskolan som visar sömnadskonst av hösta kvalitet. Vi tittar på klänningar på dockor och granskar mönster från Dior och Chanel. En av våra guider finns samma tid i utställningssalarna för att svara på frågor och fånga upp funderingar från besökare.

Kl 14.00–15.00. Föreläsning. Salongen
Mode och stil. Ett samtal mellan Magdalena Ribbing och Patrik Steorn med utgångspunkt i utställningen Minnets kläder.

Kl 15.30–16.30. Catwalk. Salongen (platserna ska vara intagna kl 15.20)

Curator och konferencier Sophie Allgårdh gjuter tillsammans med kvinnliga modeller liv i dräkter och aftonklänningar från förra sekelskiftet fram till ca år 2000. Suffragettmodet, dräkterna från Märthaskolans franska avdelning och Ebba von Eckermanns vävda klänningar förmedlar alla sina berättelser. I catwalken får vi också en fläkt av Yves Saint Laurent och Chanel samt exempel på svenskt independent-mode med formgivare som Marina Kereklidou och Ann-Sofi Back – plagg som skrivit in sig i svensk designhistoria.

Temadagen produceras med anledning av Thielska Galleriets utställning Minnets kläder. Mode ur Tonie Lewenhaupts samling och arrangeras i samarbete med Centrum för modevetenskap, Stockholms Universitet samt Thielska Galleriets vänner.

Ordinarie museientré gäller denna temadag. Först till kvarn gäller för catwalken.

Läs mer om "Minnets kläder. Mode ur Tonie Lewenhaupts samling".

 


Konstresa till Litauen

Vilnius stadssilhuett med sina många kyrkor och kullar. Foto: www.vilnius-tourism.lt

 

Konstresa till Litauen 14–17 september 2017
Varmt välkomna att följa med till Vilnius och Kaunas i en spännande resa som tagits fram exklusivt för Konstnärernas Vänner och Thielska Galleriets Vänner.

Vår ciceron är konsthistorikern och Baltikumkännaren Hans Lepp.

Ladda ner reseprogrammet med prisuppgifter
Vilnius program

För bokning och ytterligare frågor, vänligen kontakta:
info@mejtresor.se
0704-220 174


Återinvigning av konstsamlingen efter Munchutställningen 2013

Olle Granath, förre överintendenten för Statens Konstmuseer, återinvigde Thiels hem och konstsamling den 26 oktober 2013. Ladda ner hans invigningstal som PDF. Olle Granath invaldes som ledamot i Thielska Galleriets styrelse våren 2013.
Olle Granath – Återinvigning 2013


Ulf Linde

ulf_linde
Vi bifogar här några länkar om Ulf Linde, Thielska Galleriets förre intendent (1977–1996) samt grundare av Thielska Galleriets Vänförening tillsammans med bokförläggaren Gerard Bonnier.

hd.se/kultur/2013/10/15/ulf-linde-1929-2013/
svd.se/kultur/ulf-linde-har-avlidit
aftonbladet.se/kultur/article
svd.se/nyheter/inrikes/ulf-linde-dod
dn.se/kultur-noje/ulf-linde-avliden/
kunstkritikk.se/artikler/ulf-linde-in-memoriam
expressen.se/kultur/tack-vare-essan/
dn.se/kultur-noje/legenden-om-ulf-linde
(DN-artikeln måste man vara prenumerant för att kunna läsa.)

Ulf Linde på Thielska

Här finns en PDF med titeln "Nyförvärv och restaureringar av Thielska Galleriet under Ulf Lindes tid som intendent", 1977 till 1996 (ca 3 MB).

Därefter, under Nina Öhmans tid som intendent 1996–2012, fortsatte försköningen av galleriet bland annat med stöd från Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Gerard Bonnier med familj.

Vänföreningen har sedan dess bildande 1978 berikat Ernest Thiels egen samling med ett femtiotal konstverk (och mycket annat därtill). Med berikat menas här att man i nära samarbete med intendenten sett till att verk som Thiel själv var mån om att förvärva, nu införlivats i samlingen.

Föreningen har även medverkat till att verk donerats för att belysa samlingens historiska betydelse – till exempel Richard Berghs arkiv och kvarlåtenskap.

Andra, utanför Vänföreningen stående, donatorer har också sett till att Thiels "monument över vänskap" fortfarande lever.