Thielska Galleriets Vänner

Vänföreningen

Thielska Galleriets Vänner är en hängiven liten vänförening, som bildades 1978. Föreningens syfte är att stödja Thielska Galleriet. Som medlem gör du en viktig insats för ett av Nordens förnämligaste konstmuseer. Du får också fri entré till Galleriet, inbjudan till föreläsningar med rabatterat pris, två årliga festligheter samt rabatt på kataloger och organiserade besök på andra museer och utställningar.

Medlemsavgift

350 kr för enskild medlem.
500 kr för par.
7.000 kr för ständigt medlemskap.

Du blir medlem genom att sätta in medlemsavgiften på:
Plusgiro nr 430 23 00-1 (Thielska Galleriets Vänner).

Styrelsen består av:
Lars Söderberg, ordförande, Christina Bonde, Richard Fors, Johan Lundgren, Åsa Cavalli-Björkman, museichef och Ulla Lundgren, kassaförvaltare.

För mer information:
Kontakta oss på vanforening@thielskagalleriet.se


Program

Onsdagen den 16 september klockan 14 har vi bokat en visning av Carl Eldhs ateljémuseum och den pågående utställningen med Bella Rune ”Skendöd/Suspended animation”.
Visningen kostar 150 kr/pers. Begränsat antal deltagare.
Anmälan till ulla.lundgren@telia.com före 1 september.

Årsmöte för Thielska Galleriets Vänner äger rum tisdagen den 22 september kl.18 på Galleriet. Då detta inte är ett vanligt år på grund av coronaviruset ämnar vi ha årsmötet uppe i de stora vackra salarna men utan de sedvanliga extra festligheterna. Vi önskar få förhandsanmälan om deltagande, gärna före den 15 september. vanforening@thielskagalleriet.se

På Galleriet har en ny utställning just haft vernissage, Augusta Lundin, Sveriges första modehus. Onsdagen den 14 oktober kl 18 inbjuds Vänföreningen till denna fina modeutställning med specialvisning för oss av Lotta Lewenhaupt och Anna Bergman Jurell som också sammanställt utställningen. Anmälan till Ulla Lundgren före 10 oktober. Kostnad för visningen 100 kronor per person som kan betalas med Swish 123 264 3732 (ange namn) eller PG  430 23 00-1. vanforening@thielskagalleriet.se
Monika Ahlbergs café är öppet under kvällen så det går att bli serverad något gott att äta före visningen.

Ladda ner senaste vänbrevet här. Vänbrev sept 9, 2020 årsmöte

 


Tack till alla givare!

Vänföreningen för Thielska Galleriet tog under hösten 2017 initiativ till en insamling som syftar till att hjälpa till med att förbättra Galleriets cafélokaler där Monika Ahlberg bedriver sin verksamhet.

Många av besökarna och framför allt museets vänner har genom sina gåvor gjort insamlingen till en succé. Totalt har insamlingen givit ett tillskott på 166 950 kr. För en del av dessa pengar har vi nu genomfört ett ansiktslyft för caféet.

Vi i styrelsen vill rikta ett stort TACK till alla som hjälpt oss och bidragit med gåvor och tid, och samtidigt önska er fortsatt fantastisk sommar.

Det fullständiga tackbrevet inklusive bilder kan laddas ner som PDF här. TACK


Ulf Linde


Vi bifogar här några länkar om Ulf Linde, Thielska Galleriets förre intendent (1977–1996) samt grundare av Thielska Galleriets Vänförening tillsammans med bokförläggaren Gerard Bonnier.

 

hd.se/kultur/2013/10/15/ulf-linde-1929-2013/
svd.se/kultur/ulf-linde-har-avlidit
aftonbladet.se/kultur/article
svd.se/nyheter/inrikes/ulf-linde-dod
dn.se/kultur-noje/ulf-linde-avliden/
kunstkritikk.se/artikler/ulf-linde-in-memoriam
expressen.se/kultur/tack-vare-essan/
dn.se/kultur-noje/legenden-om-ulf-linde
(DN-artikeln måste man vara prenumerant för att kunna läsa.)

Ulf Linde på Thielska

Här finns en PDF med titeln "Nyförvärv och restaureringar av Thielska Galleriet under Ulf Lindes tid som intendent", 1977 till 1996 (ca 3 MB).

Därefter, under Nina Öhmans tid som intendent 1996–2012, fortsatte försköningen av galleriet bland annat med stöd från Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Gerard Bonnier med familj.

Vänföreningen har sedan dess bildande 1978 berikat Ernest Thiels egen samling med ett femtiotal konstverk (och mycket annat därtill). Med berikat menas här att man i nära samarbete med intendenten sett till att verk som Thiel själv var mån om att förvärva, nu införlivats i samlingen.

Föreningen har även medverkat till att verk donerats för att belysa samlingens historiska betydelse – till exempel Richard Berghs arkiv och kvarlåtenskap.

Andra, utanför Vänföreningen stående, donatorer har också sett till att Thiels "monument över vänskap" fortfarande lever.