Thielska Galleriets Vänner

Vänföreningen

Thielska Galleriets Vänner är en hängiven liten vänförening, som bildades 1978. Föreningens syfte är att stödja Thielska Galleriet. Som medlem gör du en viktig insats för ett av Nordens förnämligaste konstmuseer. Du får också fri entré till Galleriet, inbjudan till föreläsningar med rabatterat pris, två årliga festligheter samt rabatt på kataloger.

Medlemsavgift

350 kr för enskild medlem.
500 kr för par.
7.000 kr för ständigt medlemskap.

Du blir medlem genom att sätta in medlemsavgiften på:
Plusgiro nr 430 23 00-1 (Thielska Galleriets Vänner).

För mer information:
Kontakta oss på vanforening@thielska-galleriet.se.


Program

Nu är det snart den Första advent och ni inbjuds till den traditionsenliga Julmarknaden som i år kallas JULSTÄMNING PÅ THIELSKA och pågår lördag 1 december och söndag 2 december klockan 12-17.

Det blir sagoläsning i Kupolrummet, lördag klockan 13.30 och klockan 15.30.

Museichefen Patrik Steorn visar Galleriets konstsamling lördag 1 december klockan 13.00.

Söndagen 2 december:

Kl 13.00 blir det en fin konsert med vokalensemblen Stockholm Consort på  i Munchsalen.

Kl 14.00–14.45 
Konstpedagog Cecilia Gottfridsson visar Ernest Thiels konstsamling och Ferdinand Bobergs palats.

Kl 15.00
 Vokalensemblen Stockholm Consort framför jul- och vintersånger i Munchsalen.

Monika Ahlbergs café dukar upp allehanda godsaker inför julen. Vänföreningen bidrar med världens bästa bokbord. Barnbokbordet är också lysande med massor av fina ungdomsböcker. Museishopen har rabatt på böcker och mycket annat. Jättebra julklappar!

Visningarna för Vänföreningen av nya Nationalmuseum var populära och blev raskt fullbokade. Nu har nya tider reserverats, den 8 och 10 januari klockan 16.30-17.30. Förhandsanmälan till ulla.lundgren@telia.com , kostnad 100 kr max 25 personer

Se även senste Vänbrevet  Vänbrev november 2018   
OBS! I Vänbrevet stämmer inte alla programpunkter. För korrekt info se ovan eller här: https://www.thielskagalleriet.se/kalender/forsta-advent-julstamning-pa-thielska/


Tack till alla givare!

Vänföreningen för Thielska Galleriet tog under hösten 2017 initiativ till en insamling som syftar till att hjälpa till med att förbättra Galleriets cafélokaler där Monika Ahlberg bedriver sin verksamhet.

Många av besökarna och framför allt museets vänner har genom sina gåvor gjort insamlingen till en succé. Totalt har insamlingen givit ett tillskott på 166 950 kr. För en del av dessa pengar har vi nu genomfört ett ansiktslyft för caféet.

Vi i styrelsen vill rikta ett stort TACK till alla som hjälpt oss och bidragit med gåvor och tid, och samtidigt önska er fortsatt fantastisk sommar.

Det fullständiga tackbrevet inklusive bilder kan laddas ner som PDF här. TACK

 


Återinvigning av konstsamlingen efter Munchutställningen 2013

Olle Granath, förre överintendenten för Statens Konstmuseer, återinvigde Thiels hem och konstsamling den 26 oktober 2013. Ladda ner hans invigningstal som PDF. Olle Granath invaldes som ledamot i Thielska Galleriets styrelse våren 2013.
Olle Granath – Återinvigning 2013


Ulf Linde

ulf_linde
Vi bifogar här några länkar om Ulf Linde, Thielska Galleriets förre intendent (1977–1996) samt grundare av Thielska Galleriets Vänförening tillsammans med bokförläggaren Gerard Bonnier.

hd.se/kultur/2013/10/15/ulf-linde-1929-2013/
svd.se/kultur/ulf-linde-har-avlidit
aftonbladet.se/kultur/article
svd.se/nyheter/inrikes/ulf-linde-dod
dn.se/kultur-noje/ulf-linde-avliden/
kunstkritikk.se/artikler/ulf-linde-in-memoriam
expressen.se/kultur/tack-vare-essan/
dn.se/kultur-noje/legenden-om-ulf-linde
(DN-artikeln måste man vara prenumerant för att kunna läsa.)

Ulf Linde på Thielska

Här finns en PDF med titeln "Nyförvärv och restaureringar av Thielska Galleriet under Ulf Lindes tid som intendent", 1977 till 1996 (ca 3 MB).

Därefter, under Nina Öhmans tid som intendent 1996–2012, fortsatte försköningen av galleriet bland annat med stöd från Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Gerard Bonnier med familj.

Vänföreningen har sedan dess bildande 1978 berikat Ernest Thiels egen samling med ett femtiotal konstverk (och mycket annat därtill). Med berikat menas här att man i nära samarbete med intendenten sett till att verk som Thiel själv var mån om att förvärva, nu införlivats i samlingen.

Föreningen har även medverkat till att verk donerats för att belysa samlingens historiska betydelse – till exempel Richard Berghs arkiv och kvarlåtenskap.

Andra, utanför Vänföreningen stående, donatorer har också sett till att Thiels "monument över vänskap" fortfarande lever.