Tidigare utställningar

Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand, 1895–1920

18 februari – 4 juni 2017

Slingrande former med inspiration från naturen utmärker konst och hantverk i jugend eller art nouveau-stil, vid sekelskiftet 1900. Keramiken är fylld av fåglar som svävar i luften, krälande skaldjur, fiskar och alger från undervattensvärlden. Träd och växtlighet från skog och mark samsas med insekter, ogräs och blomsterprakt från trädgårdsrabatterna. Motiv från den svenska naturen blandades med inspiration från en japansk bildvärld och från europeiskt konsthantverk.

Rörstrand var en av de porslinsfabriker som vid den här tiden välkomnade konstnärer in i industrin. Keramiken hade stor framgång och visades på utställningar och såldes i butiker även internationellt. Än idag fascinerar de spektakulära motiven, de gnistrande glasyrerna och eleganta former som växte fram ur den kreativa och experimentella miljön.

Utställningen visar Rörstrands konstkeramik, med inlån från en betydande privat samling, i grönskande iscensättning signerad av Gunnar Kaj. Naturens prakt som pryder vaser, skålar, fat och urnor får möta verklig växtlighet i effektfulla installationer i salarna på Thielska Galleriet. Flera av utställningens pjäser var med på tidens konstindustriutställningar och visas nu efter en lång törnrosasömn.

Utställningen utgår från Markus Dimdals nyutkomna bok Art nouveau från Rörstrand: Konstkeramiken 1895–1926, Arvinius+Orfeus Publishing, Stockholm, 2016.

 

Utställningen stöttas av Rörstrand