Kommande utställningar

Målaren Akke Kumlien. Stunder av vardagslycka

Akke Kumlien, Pojke dricker choklad, privat ägo. Foto: Per Myrehed

11 juni – 6 november 2022

År 1946 utnämndes konstnären Akke Kumlien (1884–1949) till intendent på Thielska Galleriet, vilket innebar att museet också blev hans bostad. Här bodde han tillsammans med sin familj fram till sin hastiga bortgång 1949. Familjen bestod av hustrun i andra äktenskapet, Anna Lena Kumlien, samt dottern Maria som senare skulle göra karriär som politiskt engagerad textilkonstnär.

Det spatiösa ateljérum som idag rymmer museets café och restaurang inreddes för en konstnär med staffli och målarskrin. Akke Kumlien värnade sin identitet som fri konstnär och när han tog emot pressfotografer i sitt nya hem gjorde han det i målarrock och inte i slips och kostym

Separatutställningen Stunder av vardagslycka omfattar ett femtiotal målningar i olja och tempera och visas i en avdelning intill Salongen på ovanvåningen – i det så kallade Söderbergrummet och passagen utanför.

Flanörer, porträtt, naturmotiv

Med ett finstämt valörmåleri skapar Akke Kumlien stämningsfulla skildringar av en till synes händelsefattig vardag: stadsmiljöer med flanerande människor i Stockholm och Paris, porträtt med allvarliga barn och naturmotiv med vikar, båtar och stränder.

Läs mer
Carl Wilhelmson, Målarinnor (Fr. v. Adelheid von Schmiterlöw, Hanna Borrie och Tora Vega Holmström), 1902, Thielska Galleriet

"Spegling är första steget mot konst" – Tora Vega Holmström

10 september 2022 – 29 januari 2023

I höst visar Thielska Galleriet den första separatutställningen i Stockholm sedan 1945 med den banbrytande modernisten Tora Vega Holmström (1880-1967). Hennes konstnärskap domineras av kraftfulla porträtt och expressionistiska experiment. Under en resa till Finland 1912 ägde Holmströms koloristiska frigörelse rum – som hon själv skrev: ”Spegling är första steget mot konst.” Därefter gav målningar som Främlingar och Utanför ett musikcafé i Biskra konstnären ett nationellt, och i viss mån internationellt, genomslag efter att de visats på utställningar i London och Paris.

Läs mer