Kommande utställningar

Minnets kläder. Mode ur Tonie Lewenhaupts samling

17 juni – 1 oktober 2017

För första gången i Stockholm visas nu stylisten och dräkthistorikern Tonie Lewenhaupts samling med haute couture-kläder från hela 1900-talet. I miljön på Thielska Galleriet får de exklusiva dräkterna en speciell inramning. Museet var vid förra sekelskiftet bankiren och konstsamlaren Ernest Thiel privatvilla och här hade familjen ett livligt sällskapsliv med storslagna fester, eftermiddags-bjudningar och cocktails.

I Minnets kläder visas  allt från en pärlbeströdd Charlestonklänning i rosaskimrande siden till bohemiskt svepande caper och en hel sal med originaldräkter signerade Christian Dior, från haute couturens gyllene decennium 1947–57.  Läs mer

Ögonblick / Moments. Skulpturer av Karin Wiberg

1 juni–1 oktober 2017

Karin Wibergs karaktärsfulla skulpturer av människor och djur tycks uppfyllda av lugn och eftertänksamhet. Med sina verk vill hon få besökaren att uppleva ögonblick fyllda av känslor och tankar. Under sommaren tar skulpturerna plats i olika delar av parken på Thielska; de leder en vandring som låter besökaren upptäcka lite oväntade platser – några står väl synliga, andra mer dolda. Utställningen bli en möjlighet att sakta ner och njuta av platsen och atmosfären i möte med skulpturerna.

Läs mer

Helga Henschen

14 oktober 2017–21 januari 2018

Thielska Galleriet visar en retrospektiv utställning om Helga Henschens konstnärskap (1917–2002) i samband med hennes 100- årsjubileum. Helga Henschen arbetade i olika medier och i utställningen finns målningar, skulpturer, affischer, illustrationer och karikatyrer från 1940-tal till och med 1990-tal. Kraftfulla solgudinnor, beskyddande tjurar och barn med fåglar samsas med frispråkiga tanter och handskrivna budskap om omsorg, gemenskap och politiskt engagemang.

Helga Henschen var barnbarn till Ernest Thiel och har därmed en personlig koppling till Thielska Galleriet. Hennes mångsidiga konstnärskap hade ett stort genomslag i Sverige under 1970- och 80-talen både med färgrika konstverk i offentlig miljö och satiriska rutor i tidningarna.  Dess avväpnande underfundiga ton har aktualitet än idag.