Kommande utställningar

Hjalle och bildkonsten. Hjalmar Söderberg 150 år

19 september 2019–20 september 2020

Författaren Hjalmar Söderberg var en av Ernest Thiels bästa vänner och välkommen och ofta sedd gäst i Thielska Galleriet. I år skulle författaren ha fyllt 150 år, vilket Thielska Galleriet uppmärksammar med en mindre utställning i "Söderbergrummet", där författaren bodde under en uppslitande tid i sitt liv.

Hjalmar Söderberg var vid sidan av sitt författarskap en hängiven tecknare. I Thielska Galleriet finns några lyriska landskapsskildringar och ett porträtt som författaren gjort av sin far. I bekantskapskretsen fanns  Gerda Wallander, som porträtterade Söderberg i olja 1916. Några år tidigare satt författaren modell för en annan kvinnlig porträttkonstnär: Astrid Kjellberg-Juel.

Utställningen vill på olika sätt rikta fokus på Hjalmar Söderberg och bildkonsten och görs som ett samarbete med Söderbergsällskapet.

Vernissage med invigning kl 18 den 19 september. Mer information kommer att läggas upp.

Karin Frostenson - retrospektiv utställning

12 oktober 2019–26 januari 2020

Thielska planerar för en retrospektiv och tematisk utställning med Karin Frostenson (f. 1946), med verk från 1960–2018. Karin Frostenson tillhör det tidiga sextiotalets generation av gränsöverskridande bildkonstnärer. Hon arbetade tidigt med att föra in serier i sitt konstnärskap och är särskild känd för samhällskritiska målningar och arbetet med underground-tidningen Puss. Tillsammans med bland andra Lars Hillersberg, Lena Svedberg och Carl-Johan de Geer bidrog Karin Frostenson med ett femtiotal serier och illustrationer.

Hennes konstnärskap rör sig mellan olika världar och olika stilar, och befinner sig mitt i en ström av bilder från omvärlden. Referenser från reklam och kommersiella bilder blandas med gamla fotografier, satir, japanska träsnitt och västerländsk konsthistoria. Naturmåleri, porträtt och satir är teman som kopplar till samlingarna på Thielska Galleriet, men det finns även en personlig koppling till huset då Karin Frostenson är barnbarnsbarn till Ernest Thiel.