Tidigare utställningar

RYSSLAND 1900–1913

4 december 2013 – 12 januari 2014

I Juli ringde Olga Sviblova från Moskvas fotohus Moskva till mig. Hon hade i princip blivit beordrad att iscensätta en utställning i Stockholm, redan till december. Det är kort tid i vilken stad som helst och i synnerhet i en huvudstad. Hon bad mig hjälpa henne, söka och se om det gick. Jag och Olga har en samarbetshistoria som går tillbaka till 1999. Jag kan ryska och har gjort många utställningar och projekt i Ryssland, bl.a. utställningen med Emil Heilborns fotografier som 2004 vann pris som Moskvas Fotobiennalens bästa projekt...

Jag kontaktade samtliga ställen i Stockholm där jag trodde att det kunde finnas intresse och plats.  Utifrån Olga Sviblovas goda namn som curator och Moskvas Fotohus höga svansföring, visste jag att det inte kommer att bli dåligt. Thielska Galleriet hade plats och tid.

Ryska staten hedrar utställningen med ett halvt statsbesök i form av talmannen, Valentina Mativienko. Thielska Galleriet får en bra utställning som kompletterar de i övrigt spektakulära samlingarna och lokalerna och ni, besökarna kommer att bli stormförtjusta, det är min övertygelse.

Olga och vi har beslutat att visa något så ovanligt som Ryskt fotografi före första världskriget.  Fotografi i Ryssland innan Rodchenko, Ignatovith, El Lizzitsky, Baltermants och de sovjetiska storheterna. En tid i Rysslands historia som vi sällan eller aldrig pratar om. Det första årtiondet av 1900 var en förändringens tid inte bara i Ryssland, men där gick det fort. Landet industrialiserades mycket snabbt och de sociala spänningarna mellan den despotiska monarkin och folkets vilja fick tillslut en ände i den revolution som förändrade världen.

Det första världskriget är en vattendelare, som separerar vår tid, från dåtid. Allt före första världskriget är hemskt länge sedan. Att då få en inblick en glimt av det Ryssland som försvann, kan kanske även ge oss i Sverige en anledning att titta på den här tidens fotografi med nya ögon och inte bara avfärda det som stelt studiofotografi.

Jag är intresserad av temat och kommer att tillbringa mycket tid på Thielska Galleriet under december och januari.

Det här är årets julklapp och kan mycket väl även vara nästa års häftigaste utställning i Stockholm. Eftersom den inte stänger förrän mitt i januari.

Petter Österlund

Fotomuseet Sundsvall
Sundsvalls Museum

En utställning i samarbete med:

MULTIMEDIA ART MUSEUM, MOSCOW/
MOSCOW HOUSE OF PHOTOGRAPHY MUSEUM
SUNDSVALLS MUSEUM
FOTOMUSEET, SUNDVALL
THE THIEL GALLERY, STOCKHOLM