Barn och skolvisningar

Richard Bergh, Riddaren och jungfrun. 1897. Foto: Thielska Galleriet

Thielska Galleriet är en unik miljö från sekelskiftet 1900. Här får du möjlighet att komma nära tidens kultur, konst och tänkande speglat i politisk och ekonomisk historia. Huset uppfördes för finansmannen Ernest Thiel, en viktig aktör i industrialiseringens Sverige, och hans familj. Ernest och hans hustru Signe Maria samlade på den tidens unga konst och fyllde sitt hem med centrala verk av den tidens stjärnor, exempelvis Carl Larsson, Bruno Liljefors och Edvard Munch. Här umgicks de även med författare som Hjalmar Söderberg, Verner von Heidenstam och Ellen Key. Thiel anammade Friedrich Nietzsches tänkande, vars dödsmask finns att se i ett av tornrummen.

Med låg- och mellanstadieklasser upptäcker vi tillsammans Thielska Galleriet och talar om huset, tiden och samlingarna. Varför samlar man på konst? Vi tittar närmare på konstverk av vilda djur och sagofigurer, stämningsfulla landskap och porträtt. Ju mer man tittar, desto mer ser man!

För högstadie- och gymnasieklasser erbjuder Thielska Galleriet visningar där konsten blir utgångspunkt för en mängd diskussioner som leder djupare in i tidens konst- och kulturhistoria. Genom konstanalyser lär vi oss mer om de riktningar som rådde då och vi samtalar om estetiska val och normer. Exempel på skolvisningar

Vi kan även anpassa visningarna utifrån era önskemål om det är något speciellt tema ni är intresserade av.

Priser

  • Vardagar under öppettid: 1000 kr per skolklass (ingen entréavgift)
  • Helger under öppettid: 1500 kr (ingen entréavgift)

    Max 30 elever 0-18/19 år

Komvux, universitet, konstskola

  • Vardagar under öppettid: 1200 kr + entré (max 30 personer)

Språktillägg: 500 kr

Bokning av visningar
Adam Korpskog
08-662 16 10 (tel. tid tis och fre kl 10-16)
adam.korpskog@thielskagalleriet.se