Kommande utställningar

Ett nytt ljus. Stefan Johansson

23 mars – 1 september 2024

Stefan Johanssons (1876–1955) konstnärskap utmärks av djärva färgexperiment och intima interiörer. År 1910 började han preparera linnedukar med lager efter lager av färger som successivt tvättades bort. Han experimenterade med teknik, ljus och färg i en stil som saknar motstycke i svensk konsthistoria.

Värmlänningen Stefan Johansson är främst ihågkommen för sina porträtt av sin mor Maria. Några av dessa porträtt donerade han på 1920-talet till Thielska Galleriet, men i själva verket hade konstnärskapet bara börjat. Arbetet med att måla cirkelformade ljuskäglor, svepande skuggfläckar och lyktor i dimma tar vid och sysselsätter Johansson dag och natt under resten av hans liv. Han utforskade rörelsen hos ljusskenens färgpartiklar på plats, sedan återvände han till ateljén och målade ur minnet.

Våren och sommaren 2024 anordnar Thielska Galleriet en utställning som kastar ett nytt ljus över Stefan Johansson. Syftet är att belysa konstnärens karaktäristiska utforskande av ljus och färg. Det var dessutom trettio år sedan han sist ägnades en stor separatutställning i Stockholm.

Johansson stod nära kretsen kring Konstnärsförbundet och har en stark anknytning till Thielska Galleriets samlingar. Han korresponderade tidvis med mecenaten Ernest Thiel. Stefan Johansson blev visserligen en hyllad konstnär mot slutet av sitt liv, men född i Vists socken, Östergötland, uppvuxen i mindre städer runtom i Värmland, befann han sig från början till slut i utkanten av det svenska konstlivet.


Efterlysning

Vi söker fler verk av Stefan Johansson till denna utställning!
Vänligen kontakta curator Adam Korpskog
adam.korpskog@thielskagalleriet.se


Bilder

Stefan Johansson, <em>Bro i dimma</em>, 1942. Privat ägo.
Stefan Johansson, <em>Elin Fredga</em>, 1914, Thielska Galleriet.
Stefan Johansson, Lyktan vid älven, vårkväll, 1943, Åmells Konsthandel
Stefan Johansson, Sängljuset, 1940, Nationalmuseum. Foto: Hans Thorwid/Nationalmuseum
Stefan Johansson, Porträtt av mor, 1919, Norrköpings Konstmuseum. Foto: Mats Arvidsson/Norrköpings Konstmuseum.