Tidigare utställningar

Dolda skatter ur Thielska Galleriets samlingar

6 juni — 16 augusti 2020

Upplev de dolda skatterna på Thielska Galleriet i sommar!

De stora salarna på Thielska är alltid fyllda av konst ur bankiren och konstmecenaten Ernest Thiels (1859-1947) unika samling från förra sekelskiftet, med verk av konstnärer som Carl Larsson, Bruno Liljefors, Anders Zorn, Eugène Jansson, Richard Bergh och Edvard Munch. Men tyvärr finns inte alltid plats för hela samlingen, som består av närmare 900 konstverk – det finns mer konst i museets magasin!

Sommarens utställning tar fram fler guldkorn ur samlingarna som sällan visas för allmänheten och som belyser bredden av Thiel som konstsamlare. Presentationen inkluderar sällan visade verk av välkända nordiska konstnärer såsom Edvard Munch, Carl Larsson och Bruno Liljefors men visar även ett urval av europeisk konst, med de franska konstnärerna Édouard Vuillard, Auguste Renoir och Édouard Manet samt den spanske konstnären Ignacio Zuloaga. Därtill visas ett mindre antal äldre verk, attribuerade till renässanskonstnärerna Lucas Cranach den äldre, El Greco och Jacopo Tintoretto, som alla köptes in till samlingen av Ernest Thiel.

Utställningen är tematiskt uppbyggd och presenterar ett 50-tal verk ur Thielska Galleriets samlingar; från 1500-talets porträttkonst i renässansens Tyskland, till det franska 1800-talets impressionister och skildringar av landskap, natur, stad och människor i 1900-talets Sverige. Välkommen att upptäcka nya sidor av Ernest Thiels konstsamling!

Utställningen utgår från det pågående digitaliseringsprojektet ”Hemmuseum som digitalt kulturarv. Thielska Galleriet”. Under arbetet i projektet har vi fått upp ögonen för enskilda konstverk och konstnärer, och samlat ny kunskap. Flera av verken har också presenterats i en uppskattad serie av inlägg i sociala medier under den period museet var stängt. Nu kan besökaren uppleva konstverken med egna ögon.

Sommarens utställning Dolda skatter ur Thielska Galleriets samlingar pågår perioden 6 juni — 16 augusti 2020.

 

 

Lucas Cranach den äldre (1472-1553), Porträtt av hertiginnan Katarina, odaterad, Thielska Galleriet

Oskar Bergman, Maj, 1910, Thielska Galleriet

Ignacio Zuloaga, La gitana, 1904, Thielska Galleriet

Artur Bianchini, Porten, 1898, Thielska Galleriet

Stefan Johansson, Porträtt av konstnärens moder, 1903, Thielska Galleriet

Isaac Grünewald, Porträtt av fru Ise Morssing, 1910, Thielska Galleriet