Tidigare utställningar

Hela Helga Henschen. Jubileumsutställning

14 oktober 2017 – 4 februari 2018

Jubileumsutställningen om Helga Henschens konstnärskap har tagits emot med stor entusiasm av såväl publik som press - och intresset tycks bara växa. Privata långivare och institutioner har i dagarna sagt ja till att låna ut sina konstverk ytterligare ett par veckor - en förutsättning för att vi nu kan förlänga utställningsperioden till  4 februari 2018. Vi är glada över att nu kunna ge fler människor möjlighet att möta Helga Henschens färgstarka och mångfacetterade konstnärskap.

Om utställningen

Den retrospektiva utställningen om Helga Henschens konstnärskap (1917–2002) görs i samband med hennes 100- årsjubileum. Helga Henschen arbetade i olika medier och i utställningen ingår målningar, skulpturer, affischer, illustrationer och karikatyrer från 1940-tal till och med 1990-tal. Kraftfulla solgudinnor, beskyddande tjurar och barn med fåglar samsas med frispråkiga tanter och handskrivna budskap om omsorg, gemenskap och politiskt engagemang.

Helga Henschen var barnbarn till Ernest Thiel och har därmed en personlig koppling till Thielska Galleriet. Hennes mångsidiga konstnärskap hade ett stort genomslag i Sverige under 1970- och 80-talen både med färgrika konstverk i offentlig miljö och satiriska rutor i tidningarna.  Dess avväpnande underfundiga ton har aktualitet än idag.

Helga Henschen, Helige Franciskus, 1951, olja på duk. Foto: Prallan Allsten / Moderna Museet

Helga Henschen, Peter Weiss, ca 1946, målad terrakotta. Foto: Laila Nygren

Helga Henschen, Flora, 1947, målad terrakotta. Foto: Laila Nygren

Helga Henschen, porträttbyst av Helena Henschen, målad terrakotta. Foto: Laila Nygren