Kommande utställningar

Systrarna Jobs – keramik och textil. Mönsterglädje och blomsterkonst

23 februari – 2 juni 2019

Systrarna Lisbet Jobs (1909–1961) och Gocken Jobs (1914–1995) skapade keramik och textil som fick de svenska hemmen att blomma. Buketter med ängsblommor breder ut sig över keramikfat och kakelplattor medan lingon, blåbär och smultron ordnas i dekorativa mönster för tryckta textiler. Bland motiven finns också folklivet med midsommarfirande, vänners skål och musikanter. Det blev en mönsterskatt med rötterna i hantverkskunnande och den folkliga traditionen från Dalarna. Det framväxande folkhemmet smyckades med dukar, metervara, skålar och kakelbord där dekoren fångade upp kraften i grönskan och årstidernas skiftningar.

Utställningen visar de två konstnärernas värld av mönster och dekorer genom effektfulla iscensättningar med växtmaterial och levande plantor. Här berättas historien om de två framgångsrika konstnärerna och deras verk, samt om naturen, konsten och vardagslivet som förlaga och som inspirationskälla.

Arvet från systrarna Jobs presenteras på ett helt nytt sätt i salarna på Thielska Galleriet i gestaltning av blomsterkonstnären Gunnar Kaj. Dessutom förmedlas ny kunskap om arvet från de skapande kvinnorna, deras mönster och den tid de verkade i från boken Jobs keramik och textil (Votum 2018) med text av Hedvig Hedqvist samt bildurval och sammanställning av Christina Mattsson.

Lisbet Jobs, Aurora, metervara, 1956

Gocken Jobs, Juli och Augusti, tabletter, 1953

Gocken Jobs, Fru Lusta, metervara, 1945

Lisbet och Gocken Jobs, väggdekoration om 600 plattor för HSB-huset på Fleminggatan 41 i Stockholm, 1940. Foto: Thomas Svensson

Lisbet Jobs, fat i fajans med dekor av smörblommor, 1951. Foto: Dalarnas museum

Lisbet Jobs, två fat i fajans, 1940

Lisbet Jobs, metervara, 1956