Tidigare utställningar

Blomma för evigt!

3 oktober 2015 – 14 februari 2016

Det blommar på Thielska! Naturen finns tätt inpå knutarna med Djurgårdens skogsbackar, blomsterängar och årstidsväxlingar. Nu öppnar vi dörrarna för blomsterprakt i en ny skepnad med handgjorda blommor av glaspärlor och metalltråd.

Pärlblommor är idag ett nära nog bortglömt konsthantverk. Men för hundra år sedan förekom minnesblommor av venetianska eller böhmiska pärlor i stora delar av Europa, ända upp på våra breddgrader. Fortfarande träs dock pärlor till blommor för både bröllop och begravning på många håll i världen. De gnistrande pärlblommorna kombineras här med bevarat växtmaterial i effektfulla installationer av blomsterkonstnären Gunnar Kaj, ansvarig för Nobelfestens dekorationer i många år. Kvistar, löv och fröställningar i arrangemangen har samlats från naturen som omgärdar Thielska.

Pärlarbete är ett konsthantverk med lång europeisk tradition. Ragnar Levi, vetenskapsjournalist och författare, har lyft fram hantverket genom att fördjupa sig i dess historia och bygga upp en unik samling av pärlblommor från 1800-talet till idag. Ett rikt urval från samlingen visas här tillsammans med hans texter. Museets konstsamling är full av växtlighet: Carl Larssons azalea, Oskar Bergmans blommande skärgårdsängar och Ester Almqvists småländska skogar. Karl-Axel Pehrsons hemlighetsfulla plantor prunkar i en takkupol och Riddaren och jungfrun omges av fält med utblommade maskrosor i målningen av Richard Bergh.

Blomsteruppsättningar har säkerligen prytt salarna här på Thielska Galleriet i alla tider. Vid Rosenmaskeraden 1907 fylldes väggarna med blommor och vaktmästaren strödde rosenblad över gästernas entré.

Utställningen bjuder på en sinnlig upplevelse och visar ett unikt hantverk med naturen som kreativ inspiration. Evighetsblommor och naturfynd får tillsammans gestalta livets skiftningar: att växa, blomstra, vissna och minnas.

Ljus: Peder Lindbom. Ljud: Robin af Ekenstam.

 

Bok

"Blomma för alltid! Pärlhantverk från Frankrike och Venedig" ges ut i samband med utställningen. Ragnar Levi skriver om hantverkets historiska bakgrund och hur det utförs än idag, men även om de symboliska betydelserna och hur blommorna använts i livets olika skeden som bröllop och begravningar. Rikligt illustrerad med bilder tagna av fotografen Edvard Koinberg. Boken ges ut av Langenskiölds förlag på svenska och engelska, och finns att köpa i butiken på Thielska Galleriet.

Läs mer – Författarkväll med Ragnar Levi.

Här hittar du mer information om boken "Blomma för alltid! Pärlhantverk från Frankrike och Venedig".

Välkommen!

 

A Nordic-inspired mix of antique and new beaded flowers from Czech and Venetian seed beads.

Antika och nytillverkade pärlblommor av tjeckiska och venetianska broderipärlor. Foto: Edvard Koinberg

Detail of magnolia in advanced French bead tecnique with Czech seed beads. Made by Diane Baron,USA.

Magnolia i fransk teknik. Foto: Edvard Koinberg