Tidigare utställningar

Ta vid. Andreas Eriksson och Edvard Munch

6 maj – 1 oktober 2023

Ta vid är en duoutställning med grafiska verk av Andreas Eriksson (f. 1975) och Edvard Munch (1863–1944). Munch var en viktig konstnär för Signe Maria och Ernest Thiel och i deras konstsamling finns bland annat en serie med 95 grafiska blad av den norske konstnären. Det är mycket roligt att nu få lyfta fram ett större urval av dessa i dialog med Andreas Erikssons verk. Eriksson är en välkänd samtidskonstnär som har representerat Sverige på Venedigbiennalen (2011) och ställt ut separat på bland annat Bonniers konsthall, Akvarellmuseet på Tjörn och Skissernas museum i Lund. Han är kanske mest känd som målare men har även arbetat med grafik sedan tonåren.

Utställningen belyser de båda konstnärernas distinkta stilar men visar samtidigt hur de tillsammans lockar fram något förut okänt i varandras verk. Genom att sätta samman Eriksson och Munch på ett fritt sätt luckras idén om en linjär konsthistoria upp. Bilderna lösgörs ur de sammanhang vi är vana vid. När deras verk från olika tider hänger nära varandra, upprättas en relation åt båda håll.

Det är inte bara den nu levande konstnären som tar vid där den äldre slutar, Munchs bilder vecklas ut och får tala med Erikssons. Det är inte fråga om att vilja se en utveckling, snarare att försöka skapa en omtagning. Genom att skifta mellan kontraster som det figurativa och abstrakta, det anade kan något nytt synliggöras och få liv i rummen. Ibland speglar verken snarare varandra.  Ett träd gjort av en ung Eriksson, Utan titel (1993), får möta Munchs Eken från (1903), samma frågor har ställts genom åren.

Utställningen visas i Söderbergsrummet på plan 2 och den angränsande passagen intill Salongen samt högst upp i Tornrummet. En intimitet som passar båda konstnärskapen.

Andreas Eriksson (f. 1975) studerade 1993–98 på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Han bor och arbetar i Medelplana vid nordvästra Kinnekulle strax utanför Lidköping. Erikssons konstnärliga praktik omfattar många tekniker, inklusive måleri, grafik, fotografi, skulptur, textila verk och installationer. Erikssons blick på och användande av det omgivande landskapet vid Kinnekulle ger hans konceptuellt drivna verk en jordnära klang. Eriksson har haft ett stort antal separatutställningar både i Sverige och internationellt samt deltagit i ännu fler grupputställningar. Han är bland annat representerad på Centre Pompidou i Paris, MUMOK i Wien, Göteborgs konstmuseum, Moderna Museet i Stockholm, Louisiana Museum of Modern Art i Humlebæk och Nasjonalmuseet i Oslo.
 Läs mer om konstnären


Bilder

Andreas Eriksson, <em>Utan titel</em>, 2015
Edvard Munch, Sommarnatt, 1894, Thielska Galleriet
Andeas Eriksson , Utan titel, 1993
Edvard Munch, Eken, 1903, Thielska Galleriet
Pressmeddelande ›