Kommande utställningar

Andreas Eriksson och Edvard Munch. Ta vid

6 maj–1 oktober 2023

I maj öppnar Thielska Galleriet en duoutställning med grafiska verk av Andreas Eriksson (f.1975) och Edvard Munch (1863–1944). Munch var en viktig konstnär för Signe Maria och Ernest Thiel och i deras konstsamling finns bland annat en nästan komplett serie av den norske konstnärens grafiska blad. Det är mycket roligt att nu få lyfta fram ett större urval av dessa i dialog med Andreas Erikssons verk. Eriksson är en välkänd samtidskonstnär som har representerat Sverige på Venedigbiennalen (2011) och ställt ut separat på bland annat Bonniers konsthall, Akvarellmuseet på Tjörn och Skissernas museum i Lund. Eriksson är kanske mest känd som målare men har arbetat med grafik sedan sina sena tonår.

Utställningen belyser de båda konstnärernas distinkta stilar men visar samtidigt hur de tillsammans lockar fram något förut okänt i varandras verk. Genom att sätta samman Eriksson och Munch på ett fritt sätt luckras idén om en linjär konsthistoria upp. Bilderna lösgörs ur de sammanhang vi är vana vid. Verken från olika tider är nära varandra, en relation upprättas åt båda håll.

Det är inte bara den nu levande konstnären som tar vid där den äldre slutar, Munchs bilder vecklas ut och får tala med Erikssons. Det är inte frågan om att vilja se en utveckling, snarare att försöka skapa en omtagning. Genom att skifta mellan kontraster som det figurativa och abstrakta, det anade kan något nytt synliggöras och få liv i rummen. Ibland speglar verken snarare varandra.  Ett träd gjort av en ung Eriksson får möta Munchs Eken från 1903, samma frågor har ställts genom åren.

Utställningen kommer att visas i Söderbergrummet och den angränsande passagen samt högst upp i Tornrummet. En intimitet som passar båda konstnärskapen.