Samlingarna

Bruno Liljefors, Morgonstämning vid havet, 1896, Thielska Galleriet

År 1896 köpte Ernest Thiel den stora målningen Morgonstämning vid havet av Bruno Liljefors. Det kom att bli början på ett intensivt konstsamlande som snart skulle göra paret Thiels våning på Strandvägen för liten. “Jag vill ha ett hem dekorerat med tavlor på alla väggarna, det skall vara trivsamt, jag vill bo där”, skrev Thiel till den arkitekt han valt för sitt och hustrun Signe Maria Thiels nya hem; Ferdinand Boberg.

Under åren 1904-07 uppfördes det vita palatset ute på Blockhusudden på Djurgården för familjen Thiel och deras stora konstsamling. Ernest och Signe Thiel var konstmecenater för sin egen generations konstnärer. Nästan alla som de understödde blev nära vänner och bland dessa kan nämnas Carl och Karin Larsson, Bruno och Signe Liljefors och Eugène Jansson. Även danska och norska konstnärer umgicks i Thiels galleri, till exempel Edvard Munch.

I dag finns förutom de två ursprungliga gallerisalarna på övre plan även den praktfulla Munchsalen. Carl Larsson och Hjalmar Söderberg har fått ge namn åt egna rum. Två tornrum finns högst upp i byggnaden, varav ett med Nietzsches dödsmask och grafik av Edvard Munch.

Den unika konstsamlingen från förra sekelskiftet innehåller verk av bland andra Bruno Liljefors, Ernst Josephson, Eugène Jansson, Carl Larsson, August Strindberg och Anders Zorn. Men även verk av utländska konstnärer som Edvard Munch, Paul Gauguin och Henri Toulouse-Lautrec. Ett flertal skulpturer av till exempel Auguste Rodin och Gustav Vigeland finns utplacerade i parken. Samlingarna, huset och parken bildar en vacker enhet.

Thielska Galleriet öppnade som museum för allmänheten 1925, efter att den svenska staten hade förvärvat byggnaderna med konstsamlingen, möbler och andra inventarier, men redan på familjen Thiels tid gick det att besöka konstsamlingen.

Läs mer om bankiren och konstmecenaten Ernest Thiel

Sedan april 2021 finns museets samlingar med måleri, skulptur, grafik, teckningar, möbler, konsthantverk och brev mm. sökbara på den digitala plattformen Sök i samlingarna och arkivet