"Skogen sofver". Vårkonsert med Love Derwinger och Henrik Naimark Meyers

"Skogen sofver"
Musik mitt i konsten. En helafton med guldkant på Thielska

Varmt välkomna till Thielska Galleriets exklusiva vårkonsert Skogen sofver med konsertpianist Love Derwinger och violinist Henrik Naimark Meyers. Omgivna av konst och musik i nationalromantisk anda upplever vi denna kväll Thielskas samling och salonger på ett unikt sätt. Henrik Naimark Meyers, grundare av kammarmusikkollektivet Naimark & Friends, är konferencier för kvällen och kommer att introducera musiken och tonsättarna. I pausen minglar vi över ett glas mousserande i tavelgalleriet. 

Från kl 17 har konsertpubliken tillträde till hela museet med samlingarna.

Musik
Hugo Alfvén (1872-1960) - ”Skogen sofver” ur sångsamlingen Sju dikter av Ernest Thiel Op. 28 (i transkription för violin och piano), uruppförd år 1911.

Jean Sibelius (1865-1957) - ur Trädsviten Op. 75, originaltitel Cinq morceaux komponerade mellan 1914 och 1919.

Jean Sibelius ”Mazurka” ur Fem stycken för violin & piano Op. 81 komponerad år 1915.

Tor Aulin (1866-1914) Fyra akvareller komponerade år 1899.
1. Idyll
2. Humoresk
3. Vaggsång
4. Polska

PAUS – mousserande och snittar

Wilhelm Stenhammar (1871-1927) ur Två sentimentala romanser Op. 28 komponerade år 1910 (f-moll).

Franz Liszt (1811-1886) Die Zelle in Nonnenwerth S. 382, komponerad 1883.

Edvard Grieg (1843-1907) Allegro molto ed appassionato – sats I ur violinsonat Op. 45 (c-moll) komponerad mellan år 1865 och 1867

Om tankarna bakom konserten
Bankdirektör, konstmecenat och samtidigt en skygg konstnärssjäl på omvägar. Ernest Thiel var inte bara djärv finansman och konstnärernas ständige beskyddare utan översatte även filosofi och skrev lyrik. I hans dikter hörde vännen och tonsättaren Hugo Alfvén tonerna – ekot av det svagt brinnande ackompanjemanget.

Hugo Alfvéns musikaliska tolkning av Ernest Thiels dikt Skogen sofver blir konsertens preludium. Med utgångspunkt i den nordiska konstnärssjälen utforskar vi under denna vårkväll konstens gränslösa vandring från ord till musik och från musik till bild.

Dina dikter har jag ansatt i musik därför att jag älskar dem för deras intensiva livsrikedom och deras förnäma form och för att jag själv delvis genomlevat dem.

Hugo Alfvén i brev till Ernest Thiel 1913

Till konserten har vi valt ut sex tonsättare som alla var samtida med Ernest Thiel och de konstnärer som är representerade i salarna på Thielska Galleriet. Gemensamt är inspirationen från den nordiska naturen och den nationalromantiska litteraturen.

Boka dina biljetter
sophie.allgardh@thielskagalleriet.se | 0708-45 60 87
Ni som förbokar kommer inom kort att få en länk till biljettjänsten Tickster – där ni betalar er biljett.

Pris: 290 | Mitt i musiken Vårkonsert med Lowe Derwinger och Henrik Meyers samt entré till museet (bokning: sophie.allgardh@thielskagalleriet.se)
Vandra runt på egen hand  i museets samlingar med nordisk sekelskifteskonst och i utställningen När Japan kom till Värmland. Japonism hos Rackstadkonstnärerna 1880–1920. Exklusivt för denna kväll öppnar vi i pausen upp tavelgalleriet för mingel bland målningar och skulpturer.

Pris: 185 | Mousserande vitt vin och 3 små snittar (bokning: sophie.allgardh@thielskagalleriet.se)
Toast Skagen, paté med rödlökscumberland samt vegetariska vårrullar.
Mousserande vin: Ariety (torr cava).

Pris 165 kr | Alkoholfritt alternativ (mousserande alkoholfritt vitt vin) (bokning: sophie.allgardh@thielskagalleriet.se)
Toast Skagen, paté med rödlökscumberland samt vegetariska vårrullar


Love Derwinger
Love Derwinger f. 1966 är uppvuxen i Norrköping och gjorde sin debut där vid 16 års ålder med Liszts andra pianokonsert. Sedan dess har hans turnéer tagit honom till Europa, USA, Kanada, Japan, Mellanöstern och Sydamerika. Han har varit solist med de stora skandinaviska orkestrarna, Belgiska Radions symfoniorkester, Residentieorkestern Den Haag, Radio Philharmonie Hannover, Philharmonia Orchestra, m fl och har samarbetat med dirigenter som Myung-Whun Chung, Junichi Hirokami, Paavo Järvi och Leif Segerstam. Han har även deltagit i många prestigefulla festivaler världen över.

Förutom orkester- och kammarmusik står nutida musik på repertoaren, bl a som pianist och dirigent i MA-ensemblen. Love Derwinger har länge varit sopranen Barbara Hendricks ackompanjatör. Han har gjort över 40 CD, däribland de lovordade inspelningarna av originalversionen av Griegs pianokonsert och Max Regers pianokonsert.

Love Derwinger, lägre biografi

Love Derwinger.

Henrik Naimark Meyers
Henrik Naimark Meyers f. 1989 i Malmö är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Universität Mozarteum, Salzburg och för professor Ulf Wallin vid Hochschule für Musik ”Hanns Eisler”, Berlin.

Som violinist har Henrik Naimark Meyers mottagit flera nationella utmärkelser från Kungliga Musikaliska Akademien, däribland ”Järnåkerstipendiet”, och givit konserter runtom Europa och U.S.A. Det stora intresset för kammarmusik har tagit honom till musikfestivaler på olika ställe i världen och sedan våren 2016 är han även konstnärlig ledare för kammarmusikkollektivet ”Naimark & Friends”. Bland framtida konserter ingår b la en konsert tillsammans med trion ZilliacusPerssonRaitinen och Torleif Thedéen i Grünewaldsalen i januari 2019.

Vid sidan av sin karriär som violinist studerar hans sedan hösten 2015 även vid Handelshögskolan i Stockholm.

Henrik Naimark Meyers.