FULLSATT. "Skogen sofver". Exklusiv helafton med Henrik Naimark Meyers och Love Derwinger

FULLSATT

SKOGEN SOFVER. En exklusiv helafton på Thielska Galleriet

Varmt välkommen till SKOGEN SOFVER – en vårkonsert i unik miljö med den unge och prisbelönte violinisten Henrik Naimark Meyers och Love Derwinger, en av Nordens ledande konsertpianister.

Omgivna av konst och musik från förra sekelskiftet upplever vi denna kväll Thielskas samling och salonger på ett unikt sätt. Henrik Naimark Meyers, grundare av kammarmusikkollektivet Naimark & Friends, är konferencier och kommer att berätta om tonsättarna och musiken.  I pausen vandrar vi på egen hand runt bland skulpturer och målningar av konstnärer som Edvard Munch, Carl Larsson och Anders Zorn. Matkreatör Monika Ahlberg serverar i pausen mousserande vin och läckra tilltugg i Salongerna.

Från kl 18 har konsertpubliken tillträde till hela museet med samlingarna.

Pris 

Helafton med konsert, mousserande vin + snittar av matkreatör Monika Ahlberg: 475 kr
Helafton (alkoholfri dryck):  455 kr
Endast konsert: 290 kr

Bokning, klicka här

Personlig service och boka biljetter på telefon:  0771- 47 70 70  el . support@tickster.com
Biljettkontorets öppettider: Vardagar 8.00-17.00
Lördag: 10.00-14.00


Musik

Hugo Alfvén (1872-1960) - ”Skogen sofver” ur sångsamlingen Sju dikter av Ernest Thiel Op. 28 (i transkription för violin och piano), uruppförd år 1911.

Jean Sibelius (1865-1957) - ur Trädsviten Op. 75, originaltitel Cinq morceaux komponerade mellan 1914 och 1919.

Jean Sibelius ”Mazurka” ur Fem stycken för violin & piano Op. 81 komponerad år 1915.

Tor Aulin (1866-1914) Fyra akvareller komponerade år 1899.
1. Idyll
2. Humoresk
3. Vaggsång
4. Polska

PAUS – mousserande och snittar serveras i Salongerna

Wilhelm Stenhammar (1871-1927) ur Två sentimentala romanser Op. 28 komponerade år 1910 (f-moll).

Franz Liszt (1811-1886) Die Zelle in Nonnenwerth S. 382, komponerad 1883.

Edvard Grieg (1843-1907) Allegro molto ed appassionato – sats I ur violinsonat Op. 45 (c-moll) komponerad mellan år 1865 och 1867


Om tankarna bakom musiken

Bankdirektör, konstmecenat och samtidigt en skygg konstnärssjäl på omvägar. Ernest Thiel var inte bara djärv finansman och konstnärernas ständige beskyddare utan översatte även filosofi och skrev lyrik. I hans dikter hörde vännen och tonsättaren Hugo Alfvén tonerna – ekot av det svagt brinnande ackompanjemanget.

Hugo Alfvéns musikaliska tolkning av Ernest Thiels dikt Skogen sofver blir konsertens preludium. Med utgångspunkt i den nordiska konstnärssjälen utforskar vi under denna vårkväll konstens gränslösa vandring från ord till musik och från musik till bild.

Dina dikter har jag ansatt i musik därför att jag älskar dem för deras intensiva livsrikedom och deras förnäma form och för att jag själv delvis genomlevat dem.

Hugo Alfvén i brev till Ernest Thiel 1913

Naimark & Friends har valt ut sex tonsättare som alla var samtida med Ernest Thiel och de konstnärer som är representerade i salarna på Thielska Galleriet. Gemensamt är inspirationen från den nordiska naturen och den nationalromantiska litteraturen.

Henrik Naimark Meyers.

Henrik Naimark Meyers

Henrik Naimark Meyers f. 1989 i Malmö är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Universität Mozarteum, Salzburg och för professor Ulf Wallin vid Hochschule für Musik ”Hanns Eisler”, Berlin.

Som violinist har Henrik Naimark Meyers mottagit flera nationella utmärkelser från Kungliga Musikaliska Akademien, däribland ”Järnåkerstipendiet”, och givit konserter på olika platser i Europa och i USA. Det stora intresset för kammarmusik har tagit honom till musikfestivaler på olika ställen i världen och sedan våren 2016 är han även konstnärlig ledare för kammarmusikkollektivet ”Naimark & Friends”. Bland framtida konserter ingår b la en konsert tillsammans med trion ZilliacusPerssonRaitinen och Torleif Thedéen i Grünewaldsalen i januari 2019.

Vid sidan av sin karriär som violinist studerar han sedan hösten 2015 även vid Handelshögskolan i Stockholm.

Love Derwinger

Love Derwinger

Love Derwinger f. 1966 är uppvuxen i Norrköping och gjorde sin debut där vid 16 års ålder med Liszts andra pianokonsert. Sedan dess har hans turnéer tagit honom till Europa, USA, Kanada, Japan, Mellanöstern och Sydamerika. Han har varit solist med de stora skandinaviska orkestrarna, Belgiska Radions symfoniorkester, Residentieorkestern Den Haag, Radio Philharmonie Hannover, Philharmonia Orchestra, m fl och har samarbetat med dirigenter som Myung-Whun Chung, Junichi Hirokami, Paavo Järvi och Leif Segerstam. Han har även deltagit i många prestigefulla festivaler världen över.

Förutom orkester- och kammarmusik står nutida musik på repertoaren, bl a som pianist och dirigent i MA-ensemblen. Love Derwinger har länge varit sopranen Barbara Hendricks ackompanjatör. Han har gjort över 40 CD, däribland de lovordade inspelningarna av originalversionen av Griegs pianokonsert och Max Regers pianokonsert.

Love Derwinger, lägre biografi

Derwinger bio EnglishDerwinger bio EnglishDerwinger bio English