Ny biografi om konstnären Axel Törneman

Axel Törneman (1880–1925) är en av den moderna svenska konstens pionjärer. Hans måleri befinner sig på gränsen mellan sekelskiftets ideal och modernismen. Det är främst för sina fresker i bland annat Stockholms stadshus och Riksdagshuset som han är känd. Axel Törneman 1880-1925 : en pionjär i brytningstid är den första biografin som har skrivits om konstnären. Den handlar om hans måleri, hans personlighet, hans liv och den tid han levde i. Biografin är rikt illustrerad med verk från Törnemans hela produktion och tar med läsaren på en spännande resa i hans liv och bildvärld.

Författaren Anita Theorell är fil. dr i konstvetenskap och författare till flera kulturhistoriska böcker. Hon belönades med Augustpriset 2001 för Minnets stigar. Tidigare var Theorell intendent på Kulturhusets konstavdelning samt chef för Sidas enhet för kultur och medier. Hon har forskat om Axel Törneman sedan början av 1960-talet.

Biografin är utgiven av Bokförlaget Stolpe och bildredaktör är fotograf Bengt Wanselius. Axel Törneman 1880-1925 : en pionjär i brytningstid finns bland annat att köpa i museibutiken på Thielska Galleriet.

Se Bokförlaget Stolpes film med författaren Anita Theorell på Instagram

Utställningen Axel Törneman. Bohemliv och modernitet visas just nu i museet. Det är den mest omfattande presentationen av konstnärens färgsprakande målningar på 50 år. Läs mer