Vernissage: Gustav Vigeland. Skulpturens kraft och känsla.

Vernissage kl 12-17
Kl 14 Museichef Patrik Steorn hälsar välkommen
Invigningstalare: Christian Syse, Norges ambassadör i Sverige
Några ord om Vigelandjubileet. Jarle Strømodden, chef för Vigelandsmuseet, samtalar med Sophie Allgårdh, intendent vid Thielska Galleriet
Musik: Magnus Billström framför ett par nordiska romanser til Bo Ericssons ackompanjemang på Ernest Thiels flygel

Det mänskliga tillståndet, erotikens och melankolins krafter var bärande teman för den norske skulptören Gustav Vigeland (1869-1943), som förde en ständig kamp för att uppnå friheten att skapa sitt eget liv. Efter 1890-talets bohemliv i Europa utförde han i  början av 1900-talet porträtt och nyskapande monument hemma i Norge. De sista decennierna dominerades av projektet med Vigelandsparken i Oslo, som än idag fascinerar mängder av besökare.

Skulpturerna gestaltar känslolivets och de mänskliga relationernas komplexa natur i det moderna livet kring sekelskiftet 1900. Det konstnärliga uttrycket präglas av skarp kärvhet och väjer inte för att plocka motiv ur själslivets mörkaste vrår. Vigeland framstår idag som en konstnär som drevs av sina visioner, inte minst när det gäller att forma det offentliga rummet för den moderna tidens andliga sökande.

Thielska Galleriet äger med sina åtta skulpturer i brons den största samlingen av Vigelands konst utanför Norge. Med utställningen är Thielska med och firar 150-årsjubileet av Gustav Vigelands födelse.

Ordinarie entréavgift