Specialvisning. De kvinnliga konstnärerna i Rackstadkolonin

Välkommen att följa med på en specialvisning av utställningen När Japan kom till Värmland. Japonism hos Rackstadkonstnärerna 1880–1920.

Konstvetaren Adam Korpskog berättar om de kvinnliga konstnärernas villkor och bidrag i den sjudande verksamheten vid sjön Racken i Värmland decennierna kring 1900.

Utställningen visar bland annat Maja Fjæstads japanskt inspirerade träsnitt, ett annat rum är vigt åt Hilma Persson-Hjelm och Riborg Böving, två sinsemellan väsensskilda keramiker. Flera verk i metall visas också av Koppar-Lisa.

Brodöserna och finsömmerskorna Amelie och Anna Fjæstad (kallade "Fastrarna") lockades till Rackstad av sin bror Gustaf Fjæstad för att väva de mattor, rumsavdelare och tapeter som brodern komponerat för Ernest Thiels nya hem på Djurgården (Thielska Galleriet). "Fastrarna" blev kvar vid Racken livet ut.

Specialvisningen ingår i det officiella programmet i HeForShe Arts Week 2018, en del av  UN Women Sverige.  Syftet är att uppmuntra människor att engagera sig i jämställdhetsarbete.

Specialvisningen är gratis. Ordinarie museientré gäller.

Njut gärna av en kopp kaffe med hembakt eller en bit mat efter eller före den guidade turen.

Mer om utställningen: När Japan kom till Värmland. Japonism hos Rackstadkonstnärerna 1880–1920