SALONG. Anders Frostenson, den mångsidige psalmdiktaren med Irma Schultz, Dan Arvefjord med flera gäster
Välkommen till en Salong med sångerskan Irma Schultz, musikern Dan Arvefjord, religionspsykologen Göran Sahlberg, konstnären Karin Frostenson + en hemlig gäst på temat ANDERS FROSTENSON, den mångsidige psalmdiktaren. Producent och samtalsledare: Sophie Allgårdh, intendent Thielska Galleriet. Under kvällen blir det release av böcker av Anders Frostenson.
Salongen ingår i programverksamheten kring utställningen Karin Frostenson. Dåtid, nutid, drömtid som visas på Thielska fram till 26 januari. Karin Frostenson stod mycket nära sin far Anders Frostenson och har porträtterat honom i sin konst.
Ordinarie entréavgift. Föranmälan
info@thielskagalleriet.se
Boka gärna bord i Café Monika Ahlberg i god tid före eventet för mat, öl, vin, bakverk, kaffe och te. Specialerbjudande för kvällen kommer att finnas. Mejla: cafemonikaahlberg@gmail.com
Platserna ska vara intagna kl 18.45.
Mer om Anders Frostenson
Många känner till psalmen Guds kärlek är som stranden och som gräset. Men Anders Frostenson (1906–2006) var inte bara nydanande psalmdiktare utan också poet, barnboksförfattare, filmare och översättare av lyriker som Claudel, Rilke och Johannes av Korset.
1986 års psalmbok, eller Den Frostensonska psalmboken, väckte sensation och debatt. Frostenson hade inte bara moderniserat språket och gjort psalmerna mer sångbara utan också inkluderat sånger från frikyrkan och väckelserörelsen. Att vara brobyggare och söka samtal och samarbete över gränser – inte minst mellan stats- och frikyrka – var en ledstjärna. Att fråga om hur en psalm skulle se ut var, enligt Frostenson, lika lönlöst som att fråga hur en blomma ska se ut. År 1977 grundade han AF-stiftelsen Psalm och Sång med målet att förnya den svenska psalmdiktningen. Stiftelsen driver en två-årig psalmskola och delar ut stipendier till lovande författare. Kvällens gäst, sångerskan Irma Schultz, är stipendiat och utbildad vid skolan. År 2010 invigdes Anders Frostensons Psalmcentrum – ett samarbete mellan AF-stiftelsen Psalm och Sång och Ersta Sköndal Bräcke högskola.
Irma Schultz
Irma Schultz är sångerska, låtskrivare och skådespelare. Hon har givit ut ett tiotal skivor, senast Sånger från en glänta (2015). Hon är utbildad skådespelare vid Teaterhögskolan i Stockholm, har arbetat på bland annat Dramaten, Stadsteatern och Riksteatern. I vår är hon aktuell med en roll i Henrik Schyfferts regidebut Spring, Uje, spring. Irma Schultz arbetar deltid som kultursamordnare i Katarina församling.
Dan Arvefjord
Dan Arvefjord är född i Kyoto, Japan, på 1950-talet, där hans mamma var dragspelande evangelist och pappa missionerande pastor. Han är aktiv musiker och körledare sedan han var 15 år och har tonsatt flera av Anders Frostensons psalmer och dikter. Under sina 25 år som kontrabasist i Sofia kammarorkester turnerade han över hela världen, däribland i Betlehem och på Jalta. Samma dag som 9/11 – attacken mot World Trade Center – startade han Gospelkören i Sofia kyrka. Vid sidan av musicerandet är han sedan 1985 musik- och religionslärare på Sankt Botvids gymnasium i Stockholm. Arvefjord upptäckte Anders Frostenson i tonåren. "Hans psalmer och sånger kom som en befrielse. Texterna är som ikoner in i himlen. Jag tycker om hans tilltal, kärlek till naturen och så står han på de förtrycktas sida. Frostenson förenar det jordiska och enkla med något transcendent." Arvefjords musikaliska repertoar spänner över punk och hårdrock till gospel, bossa nova och svensk vistradition.
Göran Sahlberg
Författaren Göran Sahlberg är filosofie doktor, lärare i religionspsykologi och medlem i redaktionen för kulturtidskriften NOD. Han har skrivit texter till opera och körverk, samt medverkat i en rad publikationer. Ängeln i skivans mitt och När tiden tog slut är några titlar ur hans produktion. Under Anders Frostensons sena ålderdom blev de nära vänner och de hade långa samtal om psalm och litteratur.
Karin Frostenson
Konstnären Karin Frostenson, barnbarnsbarn till Ernest Thiel och dotter till Ulla Lidman och Anders Frostenson, är utbildad på Idun Lovéns konstskola 1962–1964 och på Konsthögskolan i Stockholm 1964–1969. Hon gjorde flera av omslagen och serierna för den vänsterinriktade tidningen Puss, som hon startade och drev tillsammans med bland andra sin dåvarande man, konstnären Lars Hillersberg och Carl Johan De Geer. Karin Frostenson är representerad på en rad museer, i konstsamlingar och institutioner. Hon bor och verkar i Stockholm.
”Genom foton och dikter vill jag berätta om min far – om ett rikt och seke långt liv som tog sin början 1906, åtta år innan första världskriget bröt ut och som fick sitt avslut 2006 i en digitaliserad värld där kartor och livsbetingelser blivit radikalt förändrade.” (Karin Frostenson)