Oskar Bergman i Sverige och världen. Föredrag av Vibeke Röstorp

Förköp din biljett här

Föredrag av Vibeke Röstorp, fil. doktor.

Konstnären Oskar Bergman (1879–1963) är folkkär för sina målningar av svenska vitsippsbackar och björkdungar. Samtidigt längtade han ständigt söderut och mötet med den tidiga renässansen och det toskanska landskapet med sina bergssluttningar och mjuka kullar kom att påverka hans måleri.

Bergman var mycket produktiv och en flitig utställare både i Sverige och internationellt. Hans naturlyriska målningar av svenska snölandskap fick genomslag i utställningar i Rom och San Francisco. Vibeke Röstorp har i sin djupdykning i Bergmans familjearkiv följt konstnärens resor i Sverige och internationellt. I föredraget kommer hon också att berätta om det förnyade intresset i  Frankrike för Oskar Bergman bilder.

Om föredragshållaren
Vibeke Röstorp är fil. doktor i konstvetenskap och disputerade 2011 vid Sorbonne på avhandlingen Myten om hemfärden, skandinaviska konstnärer i Frankrike 1889–1908 (originaltitel: Le mythe du retour, les artistes scandinaves en France de 1889 à 1908). Hon har skrivit essän i den rikt illustrerade katalog som Thielska Galleriet publicerar i anslutning till utställningen. Hon är även författare till den bärande texten i den katalog som gavs ut till en Oskar Bergman-utställning i Paris hösten 2021.

Föredraget ingår i programverksamheten till utställningen Stilla natur. Oskar Bergman (18 februari–20 augusti 2023)

Biljetten kostar 150 kr | begränsat antal platser.
Vi värnar om en trygg miljö och med förköp hjälps vi åt att minska trängsel och köbildning vid kassan.

Förköp din biljett här

Ingår i biljetten
Fritt inträde från kl. 12

Visas i museet
Stilla natur. Oskar Bergman. Samlingarna med nordisk konst från sekelskiftet 1900. Skulpturpark.

Café / Restaurang
Café Monika Ahlberg håller öppet kl. 12–18 denna dag.

Så kommer du till Thielska
Busslinje 67. Pendelbåt nr 80. Bilparkering (betalautomat) en kort promenad från museet.