FULLBOKAT Musikalisk Salong. Franz Schubert: Winterreise

Följ med på en musikalisk resa in i den djupaste förtvivlan med operasångaren Magnus Billström (baryton) och pianisten Michael Kongstad. Musikjournalisten Camilla Lundberg introducerar konserten. (Cirka 1 timme och 20 min inkl. introduktion).

Anmälan gäller till konserten (ingen extra kostnad, ingår i museientrén)
info@thielskagalleriet.se

Museet och caféet är öppet till 20.30 denna kväll. Förboka gärna bord till före eller efter Salongen och vänligen ange tid för servering vid bokning. cafemonikaahlberg@gmail.com

Om kvällen

Franz Schuberts (1797 - 1828) odödliga musik till Wilhelm Müllers (1794 - 1827) dikter om vandrarens väg genom ett vinterlandskap har i snart 200 år gäckat lyssnaren. Vad är det han söker? Är det en förlorad kärlek, är det livet eller lyckan? Är det sig själv? De 24 sångerna framförs i sin helhet och en kylig resa med okänd destination utlovas.

Winterreise skrevs i två delar, vardera bestående av tolv sånger. Den första delen var klar i februari 1827 och den andra i oktober samma år. De publicerades också var för sig, den första delen i januari 1828 och den andra i december samma år, efter Schuberts död. Müller som var poet, soldat och kejserlig bibliotekarie på Dessau dog 1827 vid 33 års ålder fick förmodligen aldrig höra vare sig den första eller andra delen. I Winterreise lyfter Schubert fram pianistens betydelse som jämbördig med sångarens. I synnerhet beskriver pianorytmerna poetens sinnesstämning. Pianot bidrar med rika effekter ur dikternas naturbilder, elementens röster, den vinande stormen, den gråtande vinden, vattnet under isen, fågelsång, korpskrin, hundskall, den rostiga vindflöjelns gnisslande, posthornets signaler och vevlirans bordun och upprepade melodi.

Det är många generationer av sångare som betraktar Schuberts sånger som sant gudomliga inspirationer, ytterligheten av musikalisk klarsynthet.

Varmt välkommen!

Sångaren Magnus Billström med ackompanjatör Michael Kongstad