En lördag om Helga Henschen. Tensta tunnelbanestation, utställning och filmvisning

Välkommen till en temadag om Helga Henschen där vi fördjupar oss i hennes underjordiska totalkonstverk för Tensta tunnelbanestation. Vi avslutar på Tensta Konsthall med filmvisning och mingel.

Program

Kl 12.00
Konstpedagog Marie Andersson, SL, visar En ros till invandrarna. Solidaritet. Syskonskap, Helga Henschens underjordiska totalkonstverk för T-banan i Tensta. Samling: Biljetthallen mot Tensta centrum/Tensta konsthall.

Ca kl 13.00
Tensta Konsthall: Kaffe eller lunch (valfritt, kostnad). Förbeställning, se längre ner.

Kl 13.30
Konstpedagogen Emily Fallén, Tensta Konsthall, berättar om Min gröna dröm är röd, en utställning med Helga Henschens affischer i Tensta Konstmuseum

Sophie Allgårdh curator för programverksamheten på Thielska Galleriet, berättar om Helga Henschens skisser till t-banan i Tensta, varav flera visas  i jubileumsutställningen Hela Helga Henschen.

Kl 14.00
Filmvisning av Vi i Tensta där Helga Henschen har en framträdande roll. Filmen är gjord av Babis Tsokas år 2001 och är cirka 12 minuter.

Du betalar inget för denna eftermiddag – endast en giltig SL-biljett behövs.
Lunch och/eller kaffe ingår inte.

Producent: Thielska Galleriet - i samarbete med  SL, Tensta Konsthall, Thielska Galleriets Vänner och Helga Henschens Vänner.

Om Helga Henschens utsmyckning i Tensta
Ett av Helga Henschens viktigaste verk är Tensta tunnelbanestation från 1975. Temat för stationen är En ros till invandrarna. Solidaritet. Syskonskap. Här blandas Helga Henschens karakteristiska bilder  med citat på många olika språk på stationens väggar, i golvet och i taket.

Lunch i Auel Coffee i Tensta konsthall
Förboka gärna din lunch: auelcoffee@hotmail.com
Caféet serverar maträtter i östafrikansk tappning med vegetariska och veganska alternativ. Auel betyder dagens första kopp kaffe på tigrinja och kaffet är Auels specialitet. Det aromatiska kaffet handrostas enligt etiopisk tradition och serveras ur lerkärl. Bönorna direktimporteras från Etiopien och är rättvisemärkta och ekologiskt odlade.

Hela Helga Henschen. Jubileumsutställning på Thielska
Helga Henschen var barnbarn till bankiren Ernest Thiel och har därmed en personlig koppling till Thielska Galleriet. Hennes mångsidiga konstnärskap hade stort genomslag i Sverige under 1970- och 80-talen både med färgrika konstverk i offentlig miljö och satiriska rutor i tidningarna. Läs mer