Catwalk på Thielska. Temadag om couture, mode och stil

Varmt välkommen till en temadag om couture, mode och stil som avslutas med en fartfylld catwalk med historiska plagg i Salongen. Du som är modeintresserad – visa gärna upp dig i couture och i plagg som berättar om en tidsanda, om en kollektion och/eller en designer. Eller kom precis som du är!


Kl 12.00–13.45 "Plaggen från insidan". 
Bankirens badrum
Träffa modedirektriserna Ulla Lundgren och Gunilla Nordenskjöld från Märthaskolan som visar sömnadskonst av hösta kvalitet. Vi tittar på klänningar på dockor och granskar mönster från Dior och Chanel. En av våra guider finns samma tid i utställningssalarna för att svara på frågor och fånga upp funderingar från besökare.

Kl 14.00–15.00. Föreläsning. Salongen
Mode och stil. Ett samtal mellan Magdalena Ribbing och Patrik Steorn med utgångspunkt i utställningen Minnets kläder.

Kl 15.30–16.30. Catwalk. Salongen (platserna ska vara intagna kl 15.20)

Curator och konferencier Sophie Allgårdh gjuter tillsammans med kvinnliga modeller liv i dräkter och aftonklänningar från förra sekelskiftet fram till ca år 2000. Suffragettmodet, dräkterna från Märthaskolans franska avdelning och Ebba von Eckermanns vävda klänningar förmedlar alla sina berättelser. I catwalken får vi också en fläkt av Yves Saint Laurent och Chanel samt exempel på svenskt independent-mode med formgivare som Marina Kereklidou och Ann-Sofi Back – plagg som skrivit in sig i svensk designhistoria.

Temadagen produceras med anledning av Thielska Galleriets utställning Minnets kläder. Mode ur Tonie Lewenhaupts samling och arrangeras i samarbete med Centrum för modevetenskap, Stockholms Universitet samt Thielska Galleriets vänner.

Ordinarie museientré gäller denna temadag. Först till kvarn gäller för catwalken.

Läs mer om "Minnets kläder. Mode ur Tonie Lewenhaupts samling".

Foto: Glittrande 20-tal i Thielska Galleriets utställning Minnets kläder, Foto: Johanna Wulff