Vernissage Målaren Akke Kumlien. Stunder av vardagslycka

Idag 11 juni öppnar utställningen Målaren Akke Kumlien. Stunder av vardagslycka i Söderbergsrummet intill Salongen (plan 2).

Invigning kl 14 i Salongen.
Musikinslag: Benedetto Marcello ”Adagio" ur Sonat i d-mollVälkomsthälsning av museichef Åsa Cavalli-Björkman
Curator Sophie Allgårdh introducerar utställningen
Musikinslag: J.S. Bach "Contrapunctus 1" ur Die Kunst der Fuge

Musiker
Malou Meilink - altblockflöjt
Backa Hans Eriksson - kontrabas
Bearbetning: M.Meilink & B.H. Eriksson

Om utställningen

År 1946 utnämndes konstnären Akke Kumlien (1884–1949) till intendent på Thielska Galleriet, vilket innebar att museet blev familjens bostad. Här bodde han i tre år tillsammans med hustrun Anna-Lena Kumlien och dottern Anne-Marie, senare känd som textilkonstnären Maria Adlercreutz. Det spatiösa ateljérum som idag rymmer museets café och restaurang inreddes för en konstnär med staffli och målarhurts. 

Med ett finstämt valörmåleri skildrar Akke Kumlien en till synes händelsefattig vardag: stadsmiljöer med flanerande människor i Stockholm och Paris, porträtt med allvarliga barn som tycks ha stannat mitt l leken, skärgårdsmotiv och bilder från lata dagar på stranden.

Utställningen kretsar kring Akke Kumliens måleri men också kring hans betydande insatser som pedagog för generationer av studenter på Kungl. Konsthögskolan, närmare bestämt som föreståndare för Institutet för materialkunskap, grundat 1935. Kumlien var också författare till flera böcker om måleriteknik. Hans handbok Oljemåleriet är idag ett standardverk och har tryckts i flera upplagor. En av Kumliens studenter på Konsthögskolan var Helga Henschen (1917–2002), barnbarn till Ernest Thiel.

Stunder av vardagslycka omfattar omkring femtio målningar i olja och tempera och visas i Söderbergrummet och passagen intill Salongen.

Utställningsperiod 11 juni–6 november 2022

Öppettider museet och Café Monika Ahlberg 
Tisdag–söndag kl 12–17
Torsdagar kl 12–20 

Läs mer om utställningen