Kommande utställningar

Augusta Lundin. Sveriges första modehus

29 augusti 2020 — 24 januari 2021

Augusta Lundin (1840–1919) anses vara den första ”riktiga” couture-sömmerskan i Sverige. Hennes kreationer följde det europeiska modets strömningar och bars av kungahuset och överklassen, men även kulturvärlden.

Sedan 1867 förestod Augusta Lundin Sveriges allra första couture-ateljé, där så kallad fransksömnad var en specialitet – det var helt enkelt svenska för ”högre sömnad”, alltså haute couture. Lundin är en mycket viktig profil i svensk modehistoria, men hennes skapande och arbete är förvånansvärt okänt utanför en initierad krets.

Lundin samarbetade med Otto Gustaf Bobergh som hade startat Paris första etablerade couturehus, Maison Worth & Bobergh, tillsammans med engelsmannen Charles Frederick Worth 1858. Efter mötet med Bobergh reste Lundin själv till Paris minst en gång om året för att få inspiration och spred det europeiska modet till Sverige. Utställningen är den första att sätta Augusta Lundins pionjärarbete i fokus och bidrar till bygga upp kunskap om den svenska modekulturens bortglömda historia.

Utställningen berättar historien om Augusta Lundin som en dynamisk kreatör och entreprenör vid sekelskiftet 1900. Skapandets villkor och arbetets organisation i syateljén, beställarens roll och tidens smak, klädernas sociala funktioner och estetiska kvaliteter tematiseras och gestaltas med dräkter, föremål och bilder. De praktfulla historiska plaggen är utställningens huvudföremål, men med ett antal halvfärdiga plagg och underkläder ges också tillfälle för betraktaren att se hur väl arbetade kläderna är även på insidan och få en inblick i fransksömnadens utmaningar.

Koncept och gestaltning tas fram i samarbete med kostymtecknare och historiker Anna Bergman och modeexpert Lotta Lewenhaupt. Utställningen produceras gemensamt av Thielska Galleriet, Malmö museer och Göteborgs stadsmuseum.

Utställningen visas på Thielska Galleriet i Stockholm under perioden 29 augusti 2020 – 24 januari 2021, därefter på Malmö museer och slutligen på Göteborgs stadsmuseum.

Augusta Lundin, klänning 1913, Göteborgs stadsmuseum

Augusta Lundin, klänning 1904, Göteborgs stadsmuseum

Augusta Lundin, detalj klänning 1904, Göteborgs stadsmuseum

Augusta Lundin, klänning 1904, Göteborgs Stadsmuseum, 2020. Foto© Kristin Lidell.

Augusta Lundins ateljé, Stadsmuseet, okänd fotograf

Robert Lundberg, Porträtt av Augusta Lundin, 1891, privat samling

Augusta Lundin, aftonklänning med flerfärgad chiffong runt urringningen. Foto: Ewa-Marie Rundquist

Augusta Lundin, aftonklänning i grått/rosa med snäckbroderier på livet. Foto: Ewa-Marie Rundquist

Augusta Lundin, aftonklänning i guld/silver-mönster, med grå tyll vid urringningen. Foto: Ewa-Marie Rundquist

Augusta Lundin, maskeradklänning i rosa/vitt, i 1700-talsstil. Foto: Ewa-Marie Rundquist

Augusta Lundin, promenaddräkt, 1880-tal, Hallwylska museet

Augusta Lundin, klänning ca. 1913, Göteborgs stadsmuseum

Augusta Lundin, aftonkappa ca 1913, Göteborgs stadsmuseum

Augusta Lundin, middagsklänning, siden, 1893, Malmö museer.

Augusta Lundin, klänning i sammet 1922, Göteborgs stadsmuseum