Kommande utställningar

Augusta Lundin. Sveriges första modehus

13 juni 2020-4 oktober 2020

Augusta Lundin (1840–1919) anses vara den första ”riktiga” couture-sömmerskan i Sverige. Hennes kreationer följde det europeiska modets strömningar och bars av kungahuset och överklassen, men även kulturvärlden.

Sedan 1867 förestod Augusta Lundin Sveriges allra första couture-ateljé, där så kallad fransksömnad var en specialitet – det var helt enkelt svenska för ”högre sömnad”, alltså haute couture. Lundin är en mycket viktig profil i svensk modehistoria, men hennes skapande och arbete är förvånansvärt okänt utanför en initierad krets.

Lundin samarbetade med Otto Gustaf Bobergh som hade startat Paris första etablerade couturehus, Maison Worth & Bobergh, tillsammans med engelsmannen Charles Frederick Worth 1858. Efter mötet med Bobergh reste Lundin själv till Paris minst en gång om året för att få inspiration och spred det europeiska modet till Sverige. Utställningen är den första att sätta Augusta Lundins pionjärarbete i fokus och bidrar till bygga upp kunskap om den svenska modekulturens bortglömda historia.

Utställningen berättar historien om Augusta Lundin som en dynamisk kreatör och entreprenör vid sekelskiftet 1900. Skapandets villkor och arbetets organisation i syateljén, beställarens roll och tidens smak, klädernas sociala funktioner och estetiska kvaliteter tematiseras och gestaltas med dräkter, föremål och bilder. De praktfulla historiska plaggen är utställningens huvudföremål, men med ett antal halvfärdiga plagg och underkläder ges också tillfälle för betraktaren att se hur väl arbetade kläderna är även på insidan och få en inblick i fransksömnadens utmaningar.

Koncept och gestaltning tas fram i samarbete med kostymtecknare och historiker Anna Bergman och modeexpert Lotta Lewenhaupt. Utställningen produceras gemensamt av Thielska Galleriet, Malmö museer och Göteborgs stadsmuseum.

Utställningen är planerad att visas på Thielska Galleriet i Stockholm under perioden 13 juni – 4 oktober 2020, därefter på Malmö museer under perioden november 2020 – augusti 2021 och slutligen på Göteborgs stadsmuseum under perioden september 2021 – januari 2022.

Augusta Lundin, Göteborgs stadsmuseum

Augusta Lundin, Göteborgs stadsmuseum

Augusta Lundin, Göteborgs stadsmuseum

Augusta Lundin, Promenaddräkt, 1880-tal, Hallwylska museet

Augusta Lundin, Göteborgs stadsmuseum

Augusta Lundin, Göteborgs stadsmuseum

Augusta Lundin, middagsklänning, siden, 1893, Malmö museer.

Augusta Lundin, Göteborgs stadsmuseum