Thielska inleder samarbete med Riksantikvarieämbetet

6 maj 2021

Riksantikvarieämbetets Kulturarvslaboratorium i Visby besöker denna vecka Thielska Galleriet för att med ett mobilt röntgenrör, UV- och IR-ljus fotografera fyra äldre målningar i museets samling. Verken är tillskrivna Lucas Cranach den äldre, El Greco respektive Tintoretto, tre av Europas främsta renässanskonstnärer.

Med den digitala tekniken ​blir bilderna direkt tillgängliga och det går att tyda lager av restaureringar och konserveringstekniker som delvis bekräftar verkens ålder. Tintorettos målning Kristi begråtande – ett inköp Ernest Thiel gjorde genom den tyske konsthandlaren Paul Cassirer – visar sig vara ett lapptäcke av dukarterna tuskaft och kypert som fogats samman vid olika tidpunkter.

– Det handlade inte bara om att restaurera och konservera äldre verk in i det längsta utan också om att göra dem gångbara på konstmarknaden, säger Charlotta Nordström, projektledare för ”Hemmuseum som digitalt kulturarv – Thielska Galleriet” och initiativtagare till undersökningen av det äldre måleriet.

Viktiga pusselbitar

Riksantikvarieämbetets materialtekniska fotodokumentation blir viktiga pusselbitar i nästa steg då internationella experter på respektive konstnär fortsätter den konstvetenskapliga analysen och tolkningen. Ytterligare information tas också fram genom proveniensforskning (härledning av konstverkets ägare) där målet är att följa verken så långt tillbaka i tiden som möjligt för att i bästa fall kunna säkerställa deras ursprung. Den italienska konsthistorikern Sarah Ferrari, expert på venetianskt renässansmåleri och knuten till Nationalmuseums forskningsavdelning, är ​rådgivare för Thielska Galleriets samlingshistoriska forskning.

Fredag den 7 maj avslutas den fotografiska undersökningen​​ med genombelysning av målningarnas baksidor. Efter denna första etapp och tolkning av resultaten kommer ytterligare kompletterande analyser att planeras. Nästa steg kan då vara att titta på specifika detaljer som vilka pigment som använts utifrån vad man vet om respektive konstnärs palett.

Riksantikvarieämbetets Kulturarvslaboratorium i Visby är en statlig resurs som utför tekniska och vetenskapliga undersökningar av konstverk inom ramen för heritage science.