Regeringsbeslut: Thielska får köpa tillbaka sina lokaler från staten

Regeringen gav onsdagen den 24 mars klartecken till Thielska Galleriet att köpa tillbaka sina lokaler från Statens Fastighetsverk. Thielska har därmed kommit ett steg närmare ett övertagande av det bländvita palatset på Djurgården, som uppfördes för konstsamlaren Ernest Thiel vid sekelskiftet 1904–07 och som varit museum sedan 1925.

– Äntligen, det är ett beslut vi väntat på länge, säger Peter Egardt, ordförande i Stiftelsen Thielska Galleriet. Nu återstår att komma överens med Fastighetsverket för att få till ett formellt överlämnande. Det är en del teknikaliteter som ska lösas.

Riksdagen godkände ett återköp i juni 2020, men för att verkställa beslutet krävdes grönt ljus från regeringen. Om allt går enligt planerna kommer affären att vara i hamn i höst, tror Peter Egardt.

Stiftelsen donerade byggnaderna till staten 1982 på grund av stora underhållsbehov. Men sedan dess har hyreskostnaderna skjutit i höjden och stiftelsen ser fördelar med att själv förvalta lokalerna, som vid sidan av palatset också omfattar ett annex – båda ritade av stjärnarkitekten Ferdinand Boberg. Marken förvaltas av Kungliga Djurgårdsförvaltningen.

Efter det positiva beslutet i riksdagen för knappt ett år sedan tog Thielska emot en donation om 25 miljoner kronor av en mecenat – pengar ämnade för återköpet. Prislappen för överlåtelsen blir minst 6,4 miljoner kronor, vilket motsvarar Fastighetsverkets investeringar sedan 1982. Återstoden av donationen kommer att användas till byggnadernas underhåll.