Nya Munchmuseet öppnar i Oslo

21 oktober 2021

I helgen öppnar det nya Munchmuseet i Oslo. Den sextio meter höga byggnaden med tretton våningar rymmer drygt 40 000 objekt och blir ett av världens största museer över en enskild konstnär. Museet som kostat 3,5 miljarder norska kronor ligger granne med Operahuset i den nya stadsdelen Bjørvika i Oslos gamla hamn.

Med den vinklade överdelen i 20 grader – "knäcken" – tänker sig den spanska arkitektbyrån Estudio Herreros att huset bugar sig för Oslo, Edvard Munchs födelsestad. Byggnaden är delvis genomskinlig och på kvällen lyser ljuset genom fasaden, som är gjord av veckad perforerad aluminium.

Skriet har fått ett eget rum

Före sin död testamenterade Edvard Munch (1863–1944) hela kvarlåtenskapen till Oslo kommun och diskussionen om att flytta samlingarna till ett nytt museum inleddes i början av 2000-talet. Beslutet om en flytt fattades 2008, men vägen framåt blev krokig och den första byggstenen lades först 2016.

Det nya museet innehåller elva utställningssalar samt biograf, bibliotek, butik och restauranger. Målningen Skriet, som finns i flera versioner, har fått ett eget rum på fjärde våningen. På ett annat plan har man återskapat första våningen i det hus i Ekely där Edvard Munch bodde under sina 28 sista år.

Arvet efter Munch blir tillgängligt

I arvet efter Munch fanns 1100 målningar, 6 800 teckningar och skisser, 18 200 grafiska blad och 13 skulpturer. Dessutom ingick en stor samling originalfotografier av Munch, tryckplåtar och litografiska stenar och över 10 000 texter och brev. Allt detta finns nu tillgängligt för visning och forskning i det nya museet.

Bland premiärutställningarna märks Tracey Emin / Edvard Munch. Själens ensamhet. Den brittiska konstnären visar i sin första större utställning i Norden hur Edvard Munch influerat hennes konstnärskap. Det nya Munchmuseet öppnas officiellt av det norska kungaparet den 22 oktober. Staden bjuder samma dag in till en stor  gatufest med musik och överraskningar.

Thielska Galleriet äger en av de mest betydelsefulla samlingarna utanför Norge  av den norske konstnären. I "Munchsalen" visas bland annat Förtvivlan från 1892, den första målningen i Skriet-sviten.
Läs om Edvard Munch och Ernest Thiel här >>