Ny utställning: Visioner. Katarina Löfström

24 maj 2024

Lördag 25 maj öppnar utställningen Visioner. Katarina Löfström.

Katarina Löfströms videokonst och skulpturala installationer befinner sig långt från det talade och skrivna ordet. Med intensiva färgfält eller mjuka former hämtade från 1970-talets soldränkta surfestetik manar hon i sina videoverk fram drömlika tillstånd utan början eller slut. De animerade filmerna föds ofta ur meditativ elektronmusik – en metod hon hållit fast vid sedan tiden i popmusikvärlden då hon hade uppdrag som manusförfattare åt videoregissörer som Jonas Åkerlund. I det skulpturala verket Open Source dansar glittrande paljetter i takt med vinden samtidigt som de reflekterar Djurgårdens föränderliga landskap. Installationen Echo, echo, echo är uppbyggd av runda ljusrör på stativ – ett slags helgonglorior för vår tid.

Katarina Löfströms konstnärskap kan beskrivas som en utforskning av ljuset och seendet. Vilken position ska vi inta för att bäst omfatta och tolka vår värld? Hur vi än anstränger oss tenderar vi antingen att stå för nära eller för långt bort. Parallellt med utställningen Visioner visas i museet en större exposé (23 mars–1 september) över den värmländske konstnären Stefan Johansson (1876–1955), som är omtalad för sina djärva ljusstudier. För Katarina Löfström är Stefan Johansson en betydelsefull samtalspartner och inspirationskälla.

Katarina Löfström (född i Falun 1970, bor och arbetar i Stockholm). Hon är utbildad på Konstfack och har sedan millenieskiftet haft separatutställningar på bland annat Index i Stockholm, Norrköpings konstmuseum, Skellefteå Konsthall, Malmö Konsthall och Uppsala konstmuseum. Löfström har medverkat i grupputställningar på Witte de With i Rotterdam, Bonniers Konsthall in Stockholm och Wanås Skulpturpark i Skåne samt har haft flera gestaltningsuppdrag i det offentliga rummet.