Ny utställning: Nästan där. Maria Friberg

15 september 2023

Lördag 16 september öppnar utställningen Nästan där. Maria Friberg.

Thielska Galleriet har bjudit in konstnären Maria Friberg för att skapa en dialog mellan hennes konstnärskap och museets samlingar. Samarbetet är en del i en större satsning på att belysa Thielska i ett samtida ljus. Friberg har fritt fått välja verk ur makarna Thiels konstsamling från förra sekelskiftet som hon speglar i ett urval av sina egna fotografiska verk och videor.

Nästan där pekar på det glapp som råder mellan nu och då. Så mycket är annorlunda, men också sig likt. Vi tycker oss förstå historien och ändå förstår vi den inte. Därför blir Maria Fribergs interagerande med samlingen en fråga om turtagning: hennes konst erbjuder nya perspektiv på galleriets konstverk, men ger också en fördjupad bild av olika teman i hennes eget konstnärskap.

Maria Friberg är ett självklart val för Thielska Galleriet. I en samling dominerad av manliga konstnärer och porträtt av män är det viktigt att, som Friberg, vända blicken. I hennes konst intar män ofta traditionellt kvinnliga poser; de är passiva, sårbara, vilsna och vackra att se på. Motsatsförhållandet mellan manligt och kvinnligt ifrågasätts.

Till utställningen publiceras en rikt illustrerad katalog.

Utställningsperiod 16 september 2023–3 mars 2024

Läs mer