Ny biografi om Signe Maria Thiel

8 oktober 2021

Signe Maria Thiel (1869-1915) befann sig i det svenska kulturlivets nav, hon var vän med flera av tidens stora konstnärer och författare och var drivande bakom tillkomsten av Thielska Galleriets konstsamling. Det var exempelvis Signe som introducerade bankiren Ernest Thiel (1859-1947) för konstnären Carl Larsson och gjorde att han fick upp ögonen för filosofen Friedrich Nietzsche.

Signe stod i centrum kring förra sekelskiftet men har därefter hamnat i skymundan och det finns mycket lite skrivet om henne. Författaren Gunilla Grahn-Hinnfors lyfter nu fram Signe i rampljuset och belyser hennes insatser för kulturlivet i Sverige.

Under hösten får Signe ett eget rum på Thielska Galleriet (öppnar 16/10). I rummet visas porträtt av Astrid Kjellberg-Juel, Carl Larsson och Edvard Munch – alla föreställande Signe. Här presenteras även fotografier och brev samt konstverk hon var särskilt fäst vid.

Boken finns att köpa i museibutiken och i vår webbshop 

Om författaren
Gunilla Grahn-Hinnfors var tidigare medarbetare och konstkritiker på Göteborgs-Postens kulturredaktion och som politikreporter på samma tidning. Idag arbetar hon på Västsvenska Handelskammaren som ansvarig för stadsutvecklingsfrågor. Hon är också en uppskattad moderator och föreläsare.