Vernissage: GARDEN TALES. Contemporary Swedish Sculpture

Välkommen till vernissage för sommarens utställning med samtida konst i parken.
Allmänheten och pressen är välkommen

Vernissage kl 12.00–17.00
Kl 13.00 Välkomstord av Patrik Steorn
Kamarade presenterar utställningen i närvaro av konstnärerna

I sommarens parkutställning presenteras tre samtida svenska konstnärer: Christian Andersson, Fia Backström och Linda Pedersen. På olika sätt har de utmanat Thielska Galleriets historia och idétradition i en utställning som kretsar kring aktivism, klimatfrågor, virtual reality, perspektivförändringar och fiktiva karaktärer.

Christian Andersson (f.1973) bor och arbetar i Malmö och Paris. Anderssons drivkraft är att dela med sig av sina hypoteser och tankar och på så sätt introducera en mer mångfacetterad varseblivning av omgivningen. I Thielskas park har han arbetat i dialog med och gjort tillägg till den permanenta konsten. Christian Anderssons verk kommer att finnas på plats, installerat på Auguste Rodins skulptur Skuggan (L´ombre) under två perioder: 8–23 juni samt 9–22 september. Övriga tider kommer dokumentation att finnas på nätet. Utställningar i urval: Galleri Nordehake, Moderna Museet, Palais de Tokyo, Biennale de Lyon.

Fia Backström (f.1970) bor och arbetar i New York. Backström intresserar sig för de sammanhang och omständigheter en konstutställning omfattar som till exempel relationen mellan ett konstverk och publik. Backström arbetar ofta platsspecifikt med frågor kring det kollektiva och bildproduktion. I parkutställningen har hon intresserat sig för hur samtida miljöaktivism och nationalism kan ha rötter i nationalromantiska idéer. Utställningar i urval: Marabouparken, Moderna Museet, Venedigbiennalen, Serpentine Gallery.

Linda Pedersen (f.1987) bor och arbetar i Stockholm. Pedersen arbetar med storskaliga figurativa skulpturer i rumsliga installationer innehållande flera olika medium som video, teckning, och material hämtade från naturen. I utställningen på Thielska visar hon en stor skulptur som relaterar till arkitekturen på Thielska Galleriet och tar upp frågor om säkerhet och alienation. Utställningar i urval: Loyal Gallery, Galleri Thomassen.

GARDEN TALES, Contemporary Swedish Sculpture är kurerad av Kamarade som för tredje gången är inbjuden av Thielska Galleriet för att skapa en dynamisk dialog med den konsthistoriska helhet som museet utgör. Kamarade har gjort utställningar och projekt sedan 2010 och drivs av konstvetaren Amelie Edlund, grafiska formgivaren Maja Kölqvist och konstnären Anna Kleberg Tham.

Guidade visningar

Söndag 9 juni 13.00

Lördag 15 juni 16.00

Ciceroner: Amelie Edlund och Linda Pedersen

Fri entré till parken, ordinarie entréavgift till museet. Skulpturparken kan nås för besökare med funktionshinder. Detta gäller dock inte museet.

 

Ta dig till  Thielska Galleriet
Buss 69 (mot Blockhusudden), SL-båt nr 80.

Öppettider
Tisdag­-söndag 12.00-17.00,
Torsdag 12.00-20.00, måndagar stängt (röda dagar kan vara undantagna, se hemsida)

Utställningen är genomförd med stöd från Kulturrådet