SLUTSÅLT "Hjalmar Söderberg och konsten". Föredrag av Sophie Allgårdh

SLUTSÅLT

Vi värnar besökarnas trygghet. Antalet biljetter till evenemanget är begränsat.
KÖP BILJETT HÄR - ENDAST FÖRKÖP

Hjalmar Söderberg (1869–1941) är en våra mest älskade författare och översatt till en mängd språk. Söderberg hade också en nära relation till  bildkonsten och var nära vän med konstsamlaren Ernest Thiel.

Utställningen Hjalmar Söderberg och bildkonsten (till 9 januari 2022) kretsar kring författarens blick på sig själv och konstnärers blick på författaren. I föredraget berättar curator Sophie Allgårdh om författarens många självporträtt och lyriska landskapsstudier. Hjalmar Söderberg fångade också sin kärlekspartner Maria von Platen i en teckning. Hon anses vara förebilden till Lydia Stille i Den Allvarsamma leken, Helga Gregorius i Doktor Glas och Gertrud i dramat med samma namn.

Med sitt relationsdrama Gertrud (1906) blev Hjalmar Söderberg något av en favoritmodell för kvinnliga konstnärer som Astrid Kjellberg-Juel, Gerda Wallander och Anna Riwkin.

Färgerna spelar en betydelsebärande roll i Hjalmar Söderbergs prosa, så till exempel de blodröda handskarna i Förvillelser (1905) och de skrynklade svarta rosenbladen i Doktor Glas (1905).

Ingår i biljetten
Fri entré kl 12.00–17.00.
Utställningar: Carl Johan De Geer – Den stora missuppfattningen och Hjalmar Söderberg och bildkonsten. Samlingarna med nordisk konst från sekelskiftet 1900. Café Monika Ahlberg och museibutiken håller samma öppettider som museet. Skulpturpark.

Bild
Sophie Allgårdh, curator för utställningen Hjalmar Söderberg och bildkonsten och Hjalmar Söderbergs teckning av Maria von Platen, förebilden för bland andra Lydia Stille i Den allvarsamma leken.

PRIS: 150 kr / biljett. KÖP BILJETT HÄR