Release för Nakenakt - en Artist Book av Karlsson Rixon och Mara Lee

Välkommen till release för Nakenakt, en Artist Book av Annica Karlsson Rixon med fotografier ur sviten Nakenakt samt en nyskriven text av författaren Mara Lee. Under kvällen presenteras boken i ett samtal mellan Karlsson Rixon och Mara Lee och museichef Patrik Steorn. Art and Theory Publishing är utgivare och boken säljs till specialpris under kvällen.

För samtalet gäller ordinarie museientré.

Fotografierna i Nakenakt gestaltar en serie interaktioner mellan två kroppar och är ett porträtt av konstnären i en fas i livet då den reflekterar över kroppen i relation till queerhet, transidentitet och åldrande. Med lekfullhet, intimitet och gravallvar möts vi av performativa ögonblick där en kropp bär upp, balanserar, hanterar eller invaderas av, en annan kropp. Kanske bildar de två tillsammans en organism som är i ständig förändring, en kropp som inte svarar på gängse idéer om hur en kropp skall se ut och uppföra sig.

Texten Nakenakt är delvis ett svar på ett samhällsklimat präglat av rädsla. Men istället för att förmana eller formulera självklarheter som varnar oss för att låta rädslan vinna eller styra, väljer denna text att följa tätt i dess spår. Den frågar: Hur ser rädsla ut i mötet med konstnärliga uttryck? Texten är ett snitt där två av dess ansikten skärskådas: rädslan att framstå som dum, samt rädslan att förlora sin njutning. Det ena ansiktet sjuder av välmenande intentioner, det andra av hat. Men vi har en sak gemensamt. I grund och botten är vi är alla lika rädda.

Karlsson Rixons fotografier ur sviten Nakenakt visas på Thielska Galleriet fram till 23 september 2018, klicka för information om utställningen.

Nakenakt, en Artist Book av Karlsson Rixon och Mara Lee.

Nakenakt, en Artist Book av Karlsson Rixon och Mara Lee.