Konstkeramiken i fokus – öppet seminarium
Nationalmuseum inbjuder till öppet seminarium på Thielska Galleriet
Keramiken lever väl i dag, med intressanta utställningar och konstnärskap som verkar på olika arenor, i många syften. Teknik- och materialutvecklingen blomstrar och konstbegreppet omförhandlas och vidgas. Keramik har blivit hett, också i en större krets. I december 2016 fick Sverige sin första filosofie doktor i konsthantverk, Mårten Medbo, som genom konstnärlig forskning vid HDK i Göteborg utgått från sin keramiska verksamhet. I Stoke-on-Trent i England ges till hösten ett forskningsseminarium med keramik i centrum och från 1 april tar Nationalmuseum över driften av Gustavsbergs Porslinsmuseum. Vi vill med detta seminarium göra några nedslag i konstkeramikens historia, i ett tidsperspektiv om cirka hundra år, och lyfta några viktiga aktörer i Sverige och utomlands. Välkomna!
PROGRAM
Kl 13.30 Välkomsthälsning av MARTIN OLIN, forskningsledare på Nationalmuseum följt av en introduktion av MARIKA BOGREN, intendent på Nationalmuseum
Kl 13.45–14.30 LOVE JÖNSSON, museiman och kritiker föreläser om keramikern Bernard Leach och Sverige
Om Bernard Leach och Sverige
Bernard Leach (1889–1979) tillhör 1900-talets mest inflytelserika konsthantverkare och var en centralgestalt inom studiokeramikrörelsen. Utifrån samtida tidningsartiklar samt brev och anteckningar i Bernard Leachs arkiv i London berättar Love Jönsson om Leachs kontakter med svenska kollegor samt om hans påverkan på keramiken i Sverige under efterkrigstiden.
Kl 14.30–15.15 MARIKA BOGREN, doktorand och intendent vid Nationalmuseum föreläser om Wilhelm Kåge och Tyra Lundgren, två konstnärliga ledare
Om Wilhelm Kåge och Tyra Lundgren, två konstnärliga ledare i belysning
I år är det hundra år sedan Wilhelm Kåge anställdes som konstnärlig ledare vid Gustavsbergs Porslinsfabrik. Samma år skapade han den så kallade Arbetarservisen. Tillsammans med Stig Lindberg startade han G-studion 1942, en kreativ smältdegel i fabriken, där experiment och utveckling stod i centrum. Det var där Farstagodset kom till, som gjorde Kåge berömd. Vilka idéer omfattade G-studion och vilka arbetade där? Tyra Lundgren har en gedigen bana inom keramiken, som anställd vid Arabia i Finland, där hon också var konstnärlig ledare, vid Sèvres i Paris, i Gustavsberg men också med egna ateljéer. Hennes nätverk var mycket betydelsefulla. Hur var hennes syn på konstkeramiken och hur manifesteras detta i hennes verk – också i det skrivna ordet?
15.15-15.45 Mingel med kaffe
15.45-16.30 MARKUS DIMDAL, samlare och författare till boken Art Nouveau från Rörstrand intervjuas av Marika Bogren följt av en introduktion till utställningen Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920, som visas på Thielska Galleriet.
Om Markus Dimdal
Markus Dimdal har under många år, som samlare och privatforskare, noggrant kartlagt de spännande hemligheterna bakom glasyrer, färger och leror. Merparten av pjäserna i Thielska Galleriets pågående utställning är inlånade från hans samling.
Ansvarig kontaktperson: Intendent Marika Bogren, marika.bogren@nationalmuseum.se
Seminariet är öppet för alla. Ordinarie museientré gäller.
Föranmäl gärna till ovanstående mailadress (dock inget krav för att vara med och lyssna).