Samtal om Tyra Kleen. Möt Carl Michael von Hausswolff och Sophie Allgårdh

FINISSAGE. Sista dagen för utställningen om Tyra Kleen.
OBS: Ny konstnärsgäst i samtalet pga sjukdom.

Välkommen till ett samtal om konst och andlighet mellan konstnären CARL MICHAEL VON HAUSSWOLFF och intendent SOPHIE ALLGÅRDH.

Samtalet kommer att röra sig fritt kring Tyra Kleens suggestiva litografier från Rom, hennes illustrationer till Charles Beaudelaires "De ondas blommor", blomstersfären (orkidéer och solrosor) samt porträtt i nya saklighetens anda. Tyra Kleens intresse för teosofi och spiritism går som en röd tråd genom hela hennes konstnärskap.

Samtalet också att kretsa kring den samtida konstens intresse av andlighet, med nedslag i några av Carl Michael von Hausswolffs viktigaste  verk.

OM CARL MICHAEL VON HAUSSWOLFF
Carl Michael von Hausswolff (f. 1956) är en av Sveriges mest tongivande internationella konstnärer. Hans foto- och ljudkonst har visats i flera prestigefulla sammanhang som Documenta, Venedigbiennalen, Moderna Museet mm.

Han har sedan tidigt 90-tal utforskat den andliga dimensionen i konsten, något som manifesterats i flera omtalade verk i såväl ljud som bild. Han använder sig ofta av modern teknologi för att åskådliggöra energier och kontakt med en eventuell annan och högra verklighet. År 2001 curerade han den epokgörande utställningen på Färgfabriken i Stockholm om Friedrich Jürgenson, den svenske pionjären inom EVP (Electronic Voice Phenomena).

SOPHIE ALLGÅRDH är intendent med ansvar för programutveckling, press och kommunikation på Thielska Galleriet. Hon var producent för Tyra Kleen-symposiet "Måste jag skrika för att höras" på Thielska 7 september 2018. Hon har följt Carl Michael von Hausswolffs konstnärskap sedan tidigt 90-tal i rollen som konstkritiker, författare och redaktör.

Anmäl dig gärna till samtalet för att försäkra dig om en plats:
sophie.allgardh@thielskagalleriet.se

Bild: Tyra Kleen, "Dam i lila turban", februari 1913, pastell