Magdalena Gram om Karl Wåhlin –
en kulturman vid sekelskiftet 1900

KÖP BILJETT HÄR

Föreläsare

Magdalena Gram, författare och mottagare av Lotten von Kræmers pris i sakprosa, utdelat av Samfundet De Nio

Övriga medverkande

Madeleine Gustafsson, författare, litteraturkritiker i Dagens Nyheter och ledamot i Samfundet De Nio
Jonatan Habib Engqvist, redaktör för tidskriften Ord & Bild 

Introduktör och moderator

Sophie Allgårdh, intendent, Thielska Galleriet

Magdalena Grams biografi över Karl Wåhlin (1861–1937) hyllas som "en bildningsresa … gedigen och välskriven". Nu har du möjlighet att bekanta dig mer med denna nyckelperson i kulturlivet decennierna kring sekelskiftet 1900. Karl Wåhlin var konstkritiker i dagspress, redaktör och museiman. Han skrev också den första monografin om den brinnande konstnärssjälen Ernst Josephson, en banbrytande bok som fick betydelse för vidare forskning. Men främst har Wåhlin gått till eftervärlden för kulturtidskriften Ord och Bild, som han startade 1892 med ekonomiskt stöd av vännen Ernest Thiel. Tidskriften är sedan dess en plats för konst-, kultur- och samhällsdebatt. Med sina dryga 130 år är Ord & Bild idag en av Sveriges äldsta kulturtidskrifter.

Om Magdalena Gram

Magdalena Gram är fil. doktor i konstvetenskap och tidigare avdelningschef på Nationalmuseum, Nordiska museet och Kungliga biblioteket. I sitt författarskap återkommer hon ofta till tiden vid förra sekelskiftet. Hon har bland annat skrivit boken om Karl Wåhlins hustru: Hildur Hulth. Konstnärslöfte i allkonstens tid (Appell Förlag, 2019). I oktober 2023 belönades Magdalena Gram med Lotten von Kraemers pris i sakprosa

Under kvällen säljs boken Karl Wåhlin. Kritiker, redaktör och museiman mellan tradition och modernitet till reducerat pris.

KÖP BILJETT HÄR

Ingår

Fri entré från kl. 12 till museet, samlingarna och den samtida utställningen Nästan där. Maria Friberg.

Restaurang / Café

Café Monika Ahlberg håller öppet till kl 18.

Så tar du dig till Thielska

Buss 67, pendelbåt 80, bil (parkeringsautomat). Fina cykelstråk och vägar till Thielska Galleriet.