Japonism förr och nu. Film och föredrag om konst och indigofärgning

Japansk konst och konsthantverk, mode och estetik hade stort inflytande på den västerländska kulturen under senare delen av 1800-talet  och år 1872 myntades termen japonism. Hos Anders Zorn, Carl Larsson och Bruno Liljefors är de japanska influenserna inte sällan tydliga och i kortfilmen Japan mitt fosterland gestaltas deras vurm för det japanska.

Medan förra sekelskiftets svenska konstnärer ofta mötte sina japanska mästare genom träsnitt, konsthantverk och utställningar i Paris reste den samtida textilkonstnären Camilla Carlund Hickman (född 1961) år 2015 till Japan för att fördjupa sig i  indigofärgning –  en tusenåriga tradition. Filmen Indigomästaren berättar om mötet mellan henne och indigomästaren Hiroyuki Shindo och om ett annorlunda sätt att förhålla sig till naturen och tiden, konsten och hantverket.

Denna temakväll ingår i ordinarie entréavgift. Varmt välkommen!

Program
Kort föredrag om japonism av Patrik Steorn, museichef Thielska Galleriet
Visning av Japan mitt fosterland (10 min.) med en introduktion av Susanne Concha Emmrich
Visning av Indigomästaren (58 min. sv/eng) med en introduktion Elisabeth Márton

Samtal med publiken

Susanne Concha Emmrich, filolog, författare och filmmakare
Senaste bok Diese pompöse Schule. Biografische Erkundungen in Sankt Petersburg, Wien 2015. Hennes förra dokumentär om Japans Raoul Wallenberg Han hejdade tidvågen. Filmen Chiune Sugihara och de 6000 flyktingarna (2012) visades på svensk och litauisk TV, i Europa, USA och Japan.

Elisabeth Márton, filmare och producent
Hennes kortare och längre spelfilmer och dokumentärer har vunnit priser på ett flertal festivaler i Europa och i Kanada. I hennes filmproduktion finns bland annat porträttfilmen om fotografen och poeten Lütfi Özkök Vindarnas Väg och dramadokumentären. Mitt namn var Sabina Spielrein om den rysk-judiska kvinnliga pionjären inom psykoanalysen.

Indigomästaren Hiroyuki Shindo lär ut sin teknik till textilkonstnären Camilla Carlund Hickman.