Japansk estetik i konst och hantverk. Sinnesförnimmelsernas väg

Välkommen till en föreläsning med Elisabet Yanagisawa, curator för utställningen Japan och Racken – tingens förgänglighet på Värmlands Museum år 2017. Utställningen visas under våren i bearbetad form på Thielska Galleriet, nu med titeln När Japan kom till Värmland. Japonism hos Rackstadkonstnärerna 1880–1920.

Kvällens föreläsning  följs upp av ett samtal mellan Elisabet Yanagisawa och Patrik Steorn, chef för Thielska Galleriet.

Om föreläsningen och kvällens tema
Elisabet Yanagisawa berättar om hur idén till utställningen föddes och om det nya material som påträffades under arbetet. Vi får höra om Rackstadkolonins konstnärer Christian Eriksson, Gustaf och Maja Fjæstad samt Bror Lindh. Alla drogs de med i den japanska modevåg som sköljde över västvärlden vid förra sekelskiftet. Också den i Värmland verksamma keramikern Hilma Persson-Hjelm påverkades av japonismen. I  sin keramikkonst utgick hon i flera decennier från den japanska mönsterbok med familjesigill, en kamon, som hon skaffade i London 1903.

Den japanska estetiken kan förstås med utgångspunkt i ett filosofiskt-religiöst system: shinto, buddhism och daoism. Vi får under kvällen bekanta oss med begrepp som wabi, sabi, yugen, iki och mono no aware. 

Elisabet Yanagisawa är doktorand i konstnärlig forskning vid Göteborgs universitet och konstintendent vid Värmlands Museum.

Föreläsningen är gratis men ordinarie entré gäller.

Kom gärna en stund före föreläsningen för en kopp kaffe eller en bit mat i Café Monika Ahlberg