Föredrag av Lena Holger. Helene Schjerfbeck – konstnär och brevskrivare
Helene Schjerfbeck (1862–1946) var en suverän konstnär, tecknare och målare. Hon var också en flitig brevskrivare. Under de politiskt omvälvande åren 1907–1928 korresponderade hon med den nio år äldre konstnärskollegan Maria Wiik – breven är bevarade i konstmuseet Villa Gyllenberg i Helsingfors.
I brevboken Helene Schjerfbeck – Och jag målar ändå har konsthistorikern Lena Holger tematiserat och kommenterat breven med fokus på Schjerfbecks konstnärliga gärning och livssituation. Schjerfbeck uttrycker tankar om sitt måleri och om andra konstnärer. Hon berättar om läsupplevelser, om sökandet efter modeller och om våndan av att ställa ut. Det råder periodvis matbrist, hon fryser och efter sin mors död upplever hon stor ensamhet. De tusentals breven utmärks av en påfallande spontanitet.
Presentation av föreläsaren
Lena Holger var tidigare chefsintendent på Nationalmuseum och har skrivit flera böcker om konstnärer, i synnerhet om Helene Schjerfbecks konstnärskap. Hon har även skapat konst- och kulturutställningar på olika håll i Norden. På Prins Eugens Waldemarsudde sammanställde hon 2008 utställningen om Helmer Osslund. År 2016 gav hon ut en bok om den finländska konstnären Ellen Thesleff och producerade en utställning på Sven-Harrys Konstmuseum, Stockholm. Hösten 2021 kommer hennes bok om Lisa Bauer, tecknare och glaskonstnär.
Biljetten ger fri entré till Thielska Galleriet hela dagen från kl 12. Missa inte den rosade utställningen Individ och andlighet där flera målningar av Helene Schjerfbeck ur Villa Gyllenbergs samling visas. I de permanenta samlingarna visas konst från sekelskiftet 1900 med konstnärer som Carl Larsson, Anders Zorn, Bruno Liljefors, Eugène Jansson och Edvard Munch.
Varmt välkommen!
Endast förköp. Köp biljetten här
Café Monika Ahlberg håller öppet till kl 18.00 samma dag som föreläsningen. Möjlighet till förbeställning finns: cafemonikaahlberg@gmail.com
För meny: Vänligen se hemsida under rubriken Caféet.
Praktiska detaljer
Föreläsningen äger rum i Salongen, en trappa upp. Begränsat antal platser. Observera att museet stänger kl 19:30, en halvtimme efter avslutad föreläsning.