Föreläsning: Japanskt mode från Yayoiperioden till Issey Miyake

Välkommen till en föreläsning om japanskt mode med Sigrid Falkman, ordförande i Östasiatiska museets vänner.

Sigrid Falkman var i flera år bosatt i Tokyo där hon följde den japanske modeskaparen Issey Miyake på nära håll och studerade hans inspirationskällor.  År 2000 curerade hon Utsu –Tomrummets förvandling på Östasiatiska museet med kläder av Issey Miyake, skulpturer av Aino Miyawaki och möbler av Shiro Kuramata. Utställningen, som designades av arkitekten Arata Isozaki, invigdes av det japanska kejsarparet och Sveriges kungapar.

Sigrid Falkman tog även initiativet till utställningen Blåvitt. Sultanens skatter från Topkapi på Medelhavsmuseet år 2008, som visade blåvitt porslin från Yuan-tiden (1279-1368) med inlån från  Tokapis palatsmuseum och Museet för turkisk och islamisk konst i Istanbul.

Hon har i många år föreläst om japanskt mode och estetik på kursen Kropp och identitet vid Etnologiska institutionen, Stockholms Universitet och som kritiker och kulturjournalist publicerat sig i Artes, Paletten och Svensk Form.

Kvällens föreläsning sträcker sig från Yayoiperioden (250 f Kr –250 e. Kr) fram till 2000-talet och Issey Miyake.

Föreläsningen arrangeras i samarbete med Östasiatiska museets vänner.

Kvällens evenemang kostar ingenting, men ordinarie museientré gäller. Kom gärna i god tid för att ta en kopp kaffe med hembakt eller en läcker maträtt i caféet.