Föreläsning. Från fotografi till textil

Från fotografi till textil i Maria Adlercreutz bildväv av Hanna Keller

Föreläsare är Johanna Rosenqvist som specialiserat sig på arbetarporträttet i svensk konsthistoria.

I Thielska Galleriets utställning Maria Adlercreutz. Med världen i väven är textilen med Hanna Keller flankerad av målningar föreställande kvinnor från helt andra sfärer och högre samhällsskikt. Bredvid bildväven hänger Carl Wilhelmsons grupporträtt med tre kvinnliga elever på Valand och en Interiör med en kvinna som syr i hemmiljö. Inte långt därifrån hänger Carl Larssons representativa porträtt av Ernest Thiels andra hustru, Signe Maria född Hansen, klädd i broderad svart långklänning.

Om bildväven Hanna Keller, textilarbetare

Maria Adlercreutz utgick från ett svartvitt fotografi av Hanna Keller som arbetade på Norrköpings Bomullsväfveri AB i början av 1900-talet. Hanna Keller står bakom sin mekaniska vävstol med en skyttel i höger hand och möter betraktaren med intensiv blick. Den här typen av bilder utgjorde en egen genre under industrialismens genombrott och användes för att visa upp verksamheten i fabrikerna.

När Maria Adlercreutz i början av 1990-talet överför fotografiet till textil är hon framför allt intresserad av Hanna Keller, inte av fabriken. I det långsamma arbetet vid vävstolen går Adlercreutz i närkamp med motivet. Pixlarna i fotografiet överförs mödosamt till varp och efter några års arbete träder en av den kvinnliga arbetarna fram ur glömskans mörker.

Maria Adlercreutz har själv kommenterat fotografiet som hon fann i Norrköpings stadsarkiv:

– Henne kom jag inte förbi! Det jag fäste mig vid, förutom den trånga arbetsplatsen, var hennes blick. Hon är rädd och förstår inte om fotograferandet kan hota hennes jobb; men hela hållningen andas samtidigt stryka, säkerhet och kampvilja. Man behandlar inte en människa som kan sitt jobb hur som helst.

Ordinarie museientré gäller. Föreläsningen kostar inget extra.

Café Monika Ahlberg håller samma öppettider som museet och erbjuder mindre smörgåsar inklusive ett glas vin eller mousserande till specialpris under kvällen.