SLUTSÅLT "Akke Kumlien. Stunder av vardagslycka" av Sophie Allgårdh

Vi värnar om våra besökares trygghet. Med ett begränsat antal platser undviker vi trängsel och köbildning vid kassan.
FÖRKÖP PÅ TICKSTER

Välkommen till ett föredrag om Akke Kumlien och den rosade utställningen Stunder av vardagslycka. Utställningen omfattar ett femtiotal målningar, fotografier och konstnärsmaterial och är den hittills största med konstnären.

År 1946 utsågs Akke Kumlien (1884–1949) till intendent på Thielska Galleriet, vilket innebar att museet blev hans och familjens bostad. Dottern Maria Adlercreutz, som senare gjorde karriär som radikal textilkonstnär, blev en återkommande modell för Akke Kumlien.

I föredraget berättar utställningens curator Sophie Allgårdh om Akke Kumliens porträttkonst, om målningar med flanerande människor som flyter fram på boulevarder i Stockholm, Paris och Köpenhamn och om skildringarna av de lummiga omgivningarna runt Djurgården och i skärgården. Sommaren före krigsutbrottet i september 1939 fångar Akke Kumlien den berusade livsglädjen hos soldyrkare och lekande barn vid till synes ändlösa stränder.

Akke Kumlien var en lysande pedagog och efter många år som lärare på Konstakademien blev han 1935 föreståndare för det nystartade Institutet för materialkunskap vid Konstakademien. Med sina djupa kunskaper om måleriteknik hjälpte han unga konstnärer att finna vägen till ett eget utryck. En av hans elever var Helga Henschen, Ernest Thiels barnbarn. Akke Kumlien var också författare och hans bok Oljemåleriet. Material, metoder, mästare (1946) är ett standardverk som kommer ut i ständigt nya utgåvor

Föredraget pågår i ca en timme (kl 18–19) och ingår i ordinarie entrébiljett, som är giltig  kl  12–20. I museet visas utställningen Målaren Akke Kumlien. Stunder av vardagslycka, skulpturparken och samlingen med nordisk konst från sekelskiftet 1900.

Begränsat antal platser

FÖRKÖP DIN BILJETT PÅ TICKSTER

Café Monika Ahlberg har samma öppettider som museet.