Föredrag: Om Tora Vega Holmströms resor kring Medelhavet

Förköp din biljett här
Välkommen till ett föredrag om konstnären Tora Vega Holmströms resor kring Medelhavet med undertiteln "Hit vill jag alltid komma tillbaka".
Föredragshållare: Jessica Sjöholm Skrubbe, docent vid Stockholms Universitet.

Tora Vega Holmström växte upp i ett välbärgat och bildat hem i  Skåne. Hennes far, Leonard Holmström, var föreståndare på Hvilans folkhögskola i Åkarp. Hennes bror Torsten, känd under signaturen CTH, var konstnär och skribent. Tora Vega Holmström fick sin grundutbildning på Valands konstskola för Carl Wilhelmson, som hade en generös inställning till kvinnliga elever.

Trots en tidvis svår reumatisk sjukdom blev Holmström tidigt en stor resenär och under långa perioder vistades hon i  Frankrike och Tyskland. Hon tog sig även till Italien och Nordafrika och från Biskra i Algeriet skriver hon till sin väninna, konstnären Adelheid von Schmiterlöw: "Hit vill jag komma tillbaka".

Dörren öppnades för kontakter med en rad kända författare och målare. Hon lärde till exempel känna Rainer Maria Rilke, med vilken hon brevväxlade 1902–1922.  Den ruffiga hamnstaden Marseille – tyngd av arbetslöst och sociala problem – blev med tiden som ett andra hem. Här fann hon karaktärsfulla ansikten och nya motiv som hon kom variera under många år. En dag såg hon en kvinna med ett barn på armen som hon absolut ville måla. Kvinnan hette Cathérine och visade sig vara analfabet och sjubarnsmamma med ursprung i Algeriet. Hon blev en av konstnärens allra mest uppskattade modeller.

BILJETTEN ÄR GILTIG  FRÅN KL 12
Förköp din biljett här

INGÅR
Fritt inträde till utställningen *"Spegling är det första steget mot konst" – Tora Vega Holmström* och samlingarna av nordisk konst från sekelskiftet 1900 i en originalinredning från tiden. Skulpturpark.

BEGRÄNSAT ANTAL PLATSER
Förköp din biljett här – för att undvika trängsel vid entrékassan.

SERVERING
Café Monika Ahlberg har öppet till kl 18. Förboka gärna mat och dryck, se fliken Café på thielskagalleriet.se