Arkitekturvisning. Martin Rörby berättar om Thielska Galleriet

Thielska Galleriet uppfördes av stjärnarkitekten Ferdinand Boberg (1860–1946) som galleribostad åt paret Ernest och Signe Thiel vid sekelskiftet 1900. Med sina bländvita fasader, grönskimrande dekor och välvda kupolliknande tak stack palatset ut mot trävillorna och tallskogen längst ut på Djurgården. Palatset liknades ibland vid en vitklädd oriental.

Välkommen att följa med på en utomhusvisning med arkitekturhistorikern Martin Rörby, som berättar om Ferdinand Bobergs inspirationskällor i den samtida arkitekturen i Wien. Vi får också höra om symboliken i den fantasifullt utformade fasaddekoren med solfjädersformade överstycken, emblem och skulpterade kapitäl.

Martin Rörby är verksam i egna firman Martin Rörby Arkitektur & Form och tidigare kanslichef i Skönhetsrådet. I sju säsonger gjorde han reportageserien Arkitekturens pärlor i SVT tillsammans med journalisten Christoffer Barnekow och fotografen Benjamin Jónsson. Martin Rörby är också medförfattare i den nyutkomna antologin Thielska Galleriet: Konsten – huset – tiden (Bokförlaget Langenskiöld).

Visningen äger rum utomhus oavsett väder. Biljetten ger fri entré till museet.

Max 30 deltagare.

Kostnad: 150 kr

Endast förköp. Köp biljetten här

Foto: Melker Dahlstrand