Från privatpalats till museum

Thielska Galleriets salong 1906.

Konstsamlarna Signe Maria och Ernest Thiel byggde tillsammans upp en imponerande samling av framförallt nordisk konst från förra sekelskiftet. De uppförde Thielska Galleriet på Blockhusudden mellan åren 1904-1907 för att rymma den växande konstsamling och för att bli deras nya hem.

Bankiren Ernest Thiel hade blivit en av Sveriges rikaste män vid den här tiden genom att förmedla lån till den svenska staten och investera i de norrländska malmfälten. I samband med lågkonjunkturen efter första världskriget förlorade han sin förmögenhet och var tvungen att sälja Thielska Galleriet och den stora konstsamlingen. Regeringen fattade den 19 december 1924 beslutet om ett statligt förvärv av byggnaden, konstsamlingen och betydelsefulla inventarier. Köpet finansierades genom att anordna ett penninglotteri med sex dragningar. Penninglotteri hade tidigare används för kulturella ändamål, bland annat för att rädda finanserna för Allmänna konst- och industriutställningen i Stockholm 1897.

Ägare till Thielska Galleriet blev en nybildad statlig stiftelse med en styrelse som bestod av konstnärer där alla utom en var representerad i Thiels samling. Prins Eugen var ordförande och Tor Hedberg vice ordförande.

7 januari 1925 öppnade Thielska Galleriet för allmänheten och på premiärdagen rapporterade Stockholms-Tidningen om att drygt 700 personer hade besökt museet . Thielska Galleriet har sedan dess varit öppet för allmänheten i stort sätt bevarat i sitt ursprungliga skick.