Ny utställning: "Ta vid. Andreas Eriksson och Edvard Munch"

5 maj 2023

I morgon lördag 6 maj öppnar utställningen Ta vid. Andreas Eriksson och Edvard Munch.

Ta vid är en duoutställning med grafiska verk av Andreas Eriksson (f. 1975) och Edvard Munch (1863–1944). Munch var en viktig konstnär för Signe Maria och Ernest Thiel och på Thielska Galleriet finns en samling med nästan hundra grafiska blad av den norske konstnären. I Ta vid lyfts ett urval av Munchs grafiska blad fram i dialog med Andreas Erikssons verk. Eriksson är en välkänd samtidskonstnär som har representerat Sverige på Venedigbiennalen (2011) och ställt ut separat på bland annat Bonniers konsthall, Akvarellmuseet på Tjörn och Skissernas museum i Lund. Han är kanske mest känd som målare men har även arbetat med grafik sedan tonåren.

Utställningen belyser de båda konstnärernas distinkta stilar men visar samtidigt hur de tillsammans lockar fram något tidigare okänt i varandras verk. När Erikssons och Munchs verk på ett fritt sätt möter varandra luckras idén om en linjär konsthistoria upp. Bilderna lösgörs ur de sammanhang vi är vana vid. När deras verk från olika tider placeras nära varandra uppstår en relation åt båda håll.

Utställningen visas i Söderbergrummet på plan 2 och i den angränsande passagen intill Salongen samt i Tornrummet högst upp i museet – en intimitet som passar båda konstnärskapen.

Till utställningen ges en rikt illustrerad publikation ut av konstnären.

Utställningsperiod 6 maj–1 oktober 2023

Läs mer