Thielska lånar ut två målningar av Hammershøi till Paris

Thielska Galleriet lånar ut sina två målningar av den danske konstnären Vilhelm Hammershøi (1864–1916) till utställningen Hammershøi, the Master of Danish Painting, som öppnar på Musée Jacquemart-André i Paris den 14 mars. Det är första gången på tjugo år som Hammershøis målningar visas i en större utställning i Paris.

Målningarna Fem porträtt (1901) och Landskap (1900) förvärvades av Ernest Thiel 1905 i samband med en utställning med dansk konst i Göteborg och har hängt framme i Thielska Galleriet sedan palatset uppfördes 1905–1907.

Fem porträtt är ett av konstnärens mest centrala verk och föreställer från vänster konstnären Thorvald Bindesbøll, brodern och keramikern Svend Hammershøi, konsthistorikern Karl Madsen, Jens Ferdinand Willumsen och målaren Carl Holsøe. Vännerna är samlade vid ett avlångt bord, men var och en är innesluten i sig själv.  Många har grubblat över motivet och dess innehåll. Inte heller författaren Hjalmar Söderberg lyckades avkoda den gåtfulla målningen, men skämtade uppgivet om att dysterheten kanske berodde på att den skildrade fem personer men bara tre glas.

Vilhelm Hammershøis stilla och minutiöst komponerade målningar av framför allt interiörer har en psykologisk skärpa som fängslar. Den realistiska stilen och mjuka gråskalan får delvis sin förklaring i användningen av fotografiska förlagor.

Utställningen uppmärksammar Vilhelm Hammershøis nära band till Paris. Vid två tillfällen – 1889 och 1900 – medverkade han vid världsutställningen i den franska huvudstaden. Utställningen vill också lyfta fram det kreativa samarbetet med den närmaste kretsen där vännerna i Thielska Galleriets grupporträtt utgjorde kärnan.

Utställningen Hammershøi, the Master of Danish Painting pågår till 22 juli 2019.

Vilhelm Hammershøi, Landskap, 1900. Foto: Tord Lundh