Vetenskapsradion Historias julklappstips: "Augusta Lundin. Haute couture på svenska"

17 december 2020

Modedrottningen Augusta Lundin hyllas i Vetenskapsradion Historias (Sveriges Radio P1) traditionsenliga julklappsspecial, där årets historieböcker summeras. Vetenskapsjournalisten Kristina Ekero Eriksson bläddrar tillsammans med programledaren Tobias Svanelid och Urban Björstadius i boken Augusta Lundin. Haute couture på svenska med texter av bland andra modejournalisten Lotta Lewenhaupt och dräkthistorikern Anna Bergman.

”Allt var inte slum och fattigdom i slutet av 1800-talet”, konstaterar man i inslaget som berättar om entreprenören Augusta Lundins legendariska modehus i tre våningar på Brunkebergs torg i Stockholm. Dit vallfärdade inte bara damer ur överklassen utan också framgångsrika kvinnor i kulturvärlden för att sy upp dräkter till baler, födelsedagar och begravningar. Författaren Selma Lagerlöf var en av Augusta Lundins många namnkunniga kunder.

Åtta forskare medverkar

Åtta forskare medverkar i boken, som fungerar som katalog till Thielska Galleriets pågående utställning Augusta Lundin. Sveriges första modehus (visas till 24 januari 2021). Kristina Ekero Eriksson understryker att boken, som också är hennes julklappstips, inte bara handlar om slösande vackra klänningar utan också om hantverket bakom, om vilka som sydde dräkterna och vem som bar dem.

Kvinnohistoria är ett hett tema och Vetenskapsradion Historia tar i sin julklappsspecial även upp Eugenie Brummer, Anna Whitlock och Alma Detthow, kvinnliga företagare och entreprenörer som brann för modern pedagogik och grundade egna skolor.

Augusta Lundin. Haute couture på svenska är utgiven på Appell förlag och innehåller nytagna bilder av fotografen Ewa-Marie Rundquist. Boken säljs bland annat i Thielska Galleriets webbshop och i Thielska Galleriets museibutik.

Radioinslaget om Augusta Lundin börjar 12 minuter in i programmet och är ungefär 4 minuter långt. Klicka för att lyssna.